Ministar Horvat: Razgovaramo sa strateškim partnerima, ali nikome nećemo pokloniti brodogradilišta

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u izjavi medijima na margini 13. Simpozija o sustavu vođenja elektroenergetskog sustava u organizaciji hrvatskog ogranka CIGRÉ (Međunarodnog udruženja za velike elektroenergetske sustave) najavio je za utorak sastanak s novom Upravom Uljanik grupe.

Odgovarajući na pitanje novinara ima li uopće interesa strateških partnera za Uljanik, ministar Horvat je odgovorio potvrdno.

"U razgovorima i s Fincantieriem i sa Smart Holdingom, ali i s Damenom za '3. maj', nešto manje za 'Uljanik', ima interesa. Ali, moramo biti svjesni činjenice da zbog poteškoća koje se događaju u Puli i Rijeci ne smijemo partnerima pošto-poto pokloniti ta brodogradilišta. Ta brodogradilišta imaju znanje, tradiciju i brend, što ima svoju vrijednost."

Sutra prvi radni sastanak s novom Upravom

Na pitanje što nova Uprava Uljanika može napraviti, istaknuo je da će već sutra, u 14 sati, održati prvi radni sastanak s novom Upravom.

"Vidjet ćemo imaju li novi ljudi nove ideje. S naše je strane pozicija relativno čista - znamo koje su u ovom trenutku obveze države, hoće li se do kraja godine sve te obveze morati platiti za Uljanik i hoćemo li dio toga, kroz završetak brodova, moći i anulirati s opterećenja državnog proračuna", naglasio je.

Dodao je da će se u sljedećih nekoliko dana pokušati dogovoriti s novom Upravom. 

Vezano uz novi plan restrukturiranja ponovio je da se u taj plan ne treba ulaziti na isti način i u Rijeci i Puli.

"Situacije su potpuno drugačije, situacija se u Rijeci može spasiti, jer za Rijeku postoje evidentni poslovni, odnosno strateški partneri koji žele kontinuitet brodogradnje, a ni lokalna samouprava ne priječi da se unutar kruga 3. maja nastavi gradnja brodova. Što se tiče same Pule, još uvijek imamo jednu konfuziju, gdje skoro pa ni sami nemamo konsenzus  želimo li kontinuitet brodogradnje ili se jedan dio brodogradilišta želi pretvoriti u nekretninski biznis", kazao je.

Dodao je i da će se svaki model morati obličiti u program restrukturiranja te će se za njega morati provesti postupak notifikacije, odnosno za njega dobiti zeleno svjetlo od Europske komisije.

Država više ne može intervenirati

Upitan da komentira današnji veliki prosvjed radnika u Rijeci istaknuo je da je njegov stav o tome isti kao i prije mjesec dana.

"Država više ne može intervenirati. Što se prije dogovorimo, bit će i izlaz, odnosno svjetlo na kraju tunela bliže", ustvrdio je Horvat. Istaknuo je pritom da se država želi aktivno uključiti u restrukturiranje brodogradnje u Puli i Rijeci.

"Pomoći ćemo, ali legitimno i legalno, nakon verifikacije programa restrukturiranja kroz postupak notifikacije Europske komisije",  kazao je.

Smatra da je štrajk legitimni iskaz radničkog nezadovoljstva, no i da se njime neće postići ništa.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti