Otvaranje prema Kini važan je dio mozaika turističke, gospodarske i opće promocije Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2018/11 studeni/5 studenoga/IMG_9339.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Šangaju otvorio prvi ured Hrvatske turističke zajednice u Kini koji bi trebao ojačati položaj Hrvatske na ovom najpropulzivnijem turističkom tržištu u svijetu.

U svome prigodnom obraćanju, predsjednik Vlade Plenković naveo je ovogodišnje hrvatske uspjehe u turizmu, napominjući da se radi o povijesno najboljoj turističkoj godini za Hrvatsku.

"Svjedočili smo brojci od 19,5 milijuna turista, 106 milijuna noćenja, prihodu od 12 milijardi eura i milijun eura vrijednim investicijama u turistički sektor", napomenuo je predsjednik Vlade.

Dodao je da je u Hrvatskoj upravo okončana manifestacija "Dani hrvatskoga turizma" na otoku Hvaru, gdje je održana i posebna sjednica Vlade posvećena razvoju turizma koji predstavlja 20% hrvatskog BDP-a. 

"Možete pretpostaviti koliko je naše otvaranje prema Kini, prema kineskim turistima i posjetiteljima, važan dio mozaika turističke, gospodarske i opće promocije Hrvatske", poručio je predsjednik Vlade.

"Izabravši prošle godine Šangaj kao sjedište novog ureda Hrvatske gospodarske komore, Hrvatska je izrazila dobrodošlicu Kini. Otvarajući  još jedan ured godinu dana kasnije, samo smo nastavili logičan slijed. Četvrt milijuna kineskih turista posjetit će Hrvatsku tijekom 2019. godine, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine", poručio je.

Predsjednik Vlade otvaranje ureda HTZ u Šangaju ocijenio je važnim doprinosom sveukupnim odnosima dviju zemalja.

"Naša trgovinska razmjena doseže gotovo milijardu dolara. Imali smo niz sastanaka zadnjih dana s najvećim kineskim kompanijama državnog i privatnog sektora, zapazili velik interes, i svakako mnogo prilika za daljnji napredak naših odnosa", naglasio je.

Kazao je da je, prema relevantnim medijima koji se dubinski bave turizmom, kineskim turistima Hrvatska bila jedno od najprivlačnijih odredišta ove godine te očekuje da će to biti dodatno unaprijeđeno.

"Vidjeli smo zanimanje kineskih ulagača, ne samo za lučki sektor, nego i za turistički i IT sektor te infrastrukturne projekte. Voljeli bismo proširiti tu suradnju, i svatko od vas tko je zadužen za različite oblike suradnje u turizmu igrat će, u godinama koje dolaze, istaknute uloge", rekao je predsjednik Vlade, zahvalivši svima na angažmanu. 

Poručio je da želi njegovati prijateljstvo između hrvatskog i kineskoga naroda i dviju zemalja.

"Bit će nam čast sljedeće godine u Dubrovniku, biseru hrvatskoga dijela Jadrana, biti domaćinom  summita Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe. Posjet premijera Li Keqianga, na čelu kineskog poslovnog izaslanstva, zajedno sa svim ostalim akterima kineskoga društva koji će biti u njegovoj pratnji, otvorit će novu, snažnu stranicu u dinamici odnosa Hrvatske i Kine. 

Bolje razumijevajući Kinu, nakon ovog uvida iz prve ruke, vidjevši kako je Hrvatska dobro primljena i prihvaćena, vrlo sam optimističan što se tiče još većih brojeva u turizmu, trgovinskoj razmjeni i sveukupnim odnosima'', zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Foto: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti | Andrej Plenković