Ministar Jakovina: Mlijeko hrvatskih proizvođača je izuzetno visoke kvalitete, sigurno i zdravstveno ispravno

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_jakovina_mlijeko_hrvatskih_proizvodaca_je_izuzetno_visoke_kvalitete_sigurno_i_zdravstveno_ispravno.jpg

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede održana konferencija za medije, na kojoj su predstavljene poduzete mjere svih nadležnih institucija i rezultati laboratorijske analize mlijeka. Konferenciji su prisustvovali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, pomoćnik ministra zdravlja Ivo Afrić, pomoćnice ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl i Božica Rukavina, ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Zorica Jurković, toksikolog Radovan Fuchs, predsjednik Uprave Vindija d.d. Dragutin Drk, direktor Dukata d.d. Alen Fontana te predsjednik HSUPM-a Davor Blažić.

Rezultati analize pokazali su da je utvrđena razina aflatoksina, u proizvodima kojih na policama trgovina nema od 8. veljače, tek neznatno viša od strogo propisanih EU normi te da bi eventualne posljedice po zdravlje mogla imati tek višegodišnja konzumacija takvog mlijeka u neuobičajeno velikim dnevnim količinama.

Ministar Jakovina naglasio je da je sustav maksimalno odradio svoj posao, u samo sedam dana, da je kontrola pojačana te počela inspekcija cijelog lanca, od farmi do domaćeg i uvoznog mlijeka na policama. „Nismo željeli i nema potrebe izazivati bilo kakvu paniku kod naših potrošača. Sve ovo je napravljeno s ciljem prevencije i zaštite naših potrošača te da pokažemo, a kroz sve ove akcije i sustav kontrole ćemo pokazati, da je mlijeko hrvatskih proizvođača, hrvatskih tvrtki, izuzetno visoke kvalitete, da je sigurno i zdravstveno ispravno“, rekao je ministar i naglasio da u slučaju pojedinačnih, izoliranih slučajeva, koji se ne pojavljuju samo kod nas nego se dogode i u ostalim europskim zemljama, ministarstva i sve nadležne institucije znaju kako reagirati. „Siguran sam i potvrđujem još jednom da je mlijeko hrvatskih farmi izuzetno visoke kvalitete, prema EU standardima, da smo vodeći u regiji po kvaliteti mlijeka i da trebamo imati povjerenja u svoj proizvod“, zaključio je ministar.



Pisane vijesti