Ministar Jakovina: Poduzet ćemo sve pravne radnje u cilju zaštite hrvatskih vinara

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_jakovina_poduzet_cemo_sve_pravne_radnje_u_cilju_zastite_hrvatskih_vinara.jpg

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i predsjednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Ivica Matošević održali su danas u Banskim dvorima konferenciju za medije, vezanu uz problematiku u vinskom sektoru.

„S obzirom na veliki broj upita koji su stigli u Ministarstvo, odlučili smo se na ovaj način predstaviti što se radi, vezano uz sektor vinarstva, a nastavno i na prošli tjedan, kada smo imali „aferu“ prošek“, kazao je ministar Jakovina otvarajući konferenciju. Izvijestio je da je danas operativni tim za sektor vinarstva u Ministarstvu poljoprivrede održao radni sastanak na kojem je definirano što se još mora poduzeti od potrebnih mjera i aktivnosti do 1. srpnja. „Potrebno je žurno završiti prilagodbu zakonske regulative, odnosno napraviti izmjene i dopune Zakona o vinu i Zakona o uređenju tržišta, a podzakonske akte i pravilnike koji reguliraju sektor vina prilagoditi u cijelosti s legislativom Europske unije“, rekao je ministar.

Što se tiče konkretnog problema vezanog uz vino Teran, ministar je najavio da će se već u ponedjeljak, u Luxembourgu, na sjednici Vijeća ministara, raspravljati o tom pitanju. Također, u sklopu Vijeća, održat će se trilaterala resornih ministara Hrvatske, Italije i Slovenije, sa zahtjevom za prekograničnu zaštitu vina Teran, koja bi uključila sve tri zemlje. „U slučaju da ove inicijative ne urode plodom o podnošenju zajedničkog zahtjeva, napravit ćemo sve potrebne pravne radnje koje nam stoje na raspolaganju, s obzirom na spoznaje i dokaze koje imamo, i od strane struke Agronomskog fakulteta, ali i od udruženja vinara i svih resornih uprava koje rade na tom pitanju, u cilju zaštite interesa hrvatskih vinara“, zaključio je ministar Tihomir Jakovina.

Predsjednik Udruženja vinarstva pri HGK Ivica Matošević kazao je da su ovih dana vinari bili neugodno iznenađeni činjenicama koje dolaze sa slovenskog tržišta te da je povlačenje Terana s polica jednog trgovačkog lanca unijelo dosta nemira. „Teran nije pitanje samo etikete, to je, prije svega, jedna autentična, autohtona sorta i dijelom se tiče i našeg identiteta i naše tradicije“. Kazao je da su poduzeti koraci u interesu očuvanja hrvatskog vinarstva, prije svega intenziviranje aktivnosti koje će omogućiti daljnji plasman vina Teran na tržištu, pri čemu će pomoći i genetska analiza.

Ministar Tihomir Jakovina ovom se prigodom osvrnuo i na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. „Iako još nisam dobio odluku Povjerenstva u pisanoj formi, javljen nam je sadržaj rješenja i moram reći da prihvaćam odluku“, rekao je ministar ističući kako nikada nije negirao da je, nažalost, propustio zakonski uskladiti stanje svoje tvrtke s onim što je trebalo učiniti. „Zbog toga ću konzekvence koje je Povjerenstvo propisalo uredno ispuniti i na to se neću žaliti“. Ponovno je naglasio, što stoji i u odluci Povjerenstva, da sukoba interesa u njegovom slučaju nije bilo. „Po meni je, nakon plaćanja kazne koja će mi biti propisana rješenjem, ovaj slučaj završen. Sukoba interesa nije bilo, napravio sam propust uskladbe za zakonskim odredbama, za to sam se ispričao i povjerenstvu i hrvatskoj javnosti, drago mi je da je sustav odradio svoj posao i da je potvrđeno da sukoba interesa nije bilo“, rekao je ministar Jakovina.



Pisane vijesti