Ministar Jandroković prvi put na ministarskom sastanku NATO-a

BRUXELLES,2. prosinac 2008.(Hina) - Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastali su se u utorak u Bruxellesu na dvodnevnom sastanku na kojem po prvi put sudjeluju i ministri vanjskih poslova zemalja pozvanih u članstvo - Hrvatske i Albanije, koje bi punopravnim članicama trebale postati do sljedećeg summita Saveza početkom travnja sljedeće godine.

Ministri će tijekom dvodevnog sastanka razmotriti stanje sa savezničkim operacijama u svijetu, aspiracijama Gruzije i Ukrajine da uđu u NATO, odnosima s Rusijom i problemu piratstva.

Na početku sastanka, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoope Scheffer pozdravio je i predstavio ostalim ministrima, šefove diplomacija Hrvatske i Albanije Gordana Jandrokovića i Lulzima Bashu te novog slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara koji sudjeluje prvi put na ovakvim sastancima.

"Okupili smo se danas u ozračju nesigurnosti. Financijska kriza, teroristički napadi prošlog tjedna u Mumbaiu - u kojima su stradali brojni Indijci, ali i više naših sugrađana, piratstvo pred somalijskim obalama, koje prijeti našim glavnim pomorskim putovima, stvari su koje nas podsjećaju da sigurnost u svim njezinim oblicima ostaje dragocjena za naše zemlje", rekao je Scheffer.

"S približavanjem naše 60. obljetnice, koju će slaviti u proljeće sljedeće godine, Savez ostaje glavni forum za konzultacije u području sigurnosti u Europi i Sjevernoj Americi i transatlantski okvir snažne kolektivne obrane našeg stanovništva i našeg teritorija", dodao je Scheffer.

Govoreći o Gruziji i Ukrajini, koje su izrazile namjeru da pristupe NATO-u, Scheffer je rekao da im je na summitu u Bukureštu u travnju ove godine obećano članstvo kada ispune standarde.

"Članstvo u NATO-u podrazumijeva ne samo privilegije, nego i ozbiljne obveze. Zemlje aspirantice moraju pokazati čvrstu odlučnost za političke i vojne reforme. Zato će danas ministri vanjskih poslova dati prvu procjenu napretka koje su napravile Gruzija i Ukrajina", rekao je Scheffer.

Očekuje se da će ministri potaknuti Gruziju i Ukrajini da nastave s reformama potrebnim za članstvo u NATO-u, ali, nema izgleda da na ovom sastanku dobiju poziv da se uključe u Akcijski plan za članstvo (MAP), program NATO-a za pripremu zemalja aspirantica.

Na zadnjem summitu NATO-a u Bukureštu saveznici se, unatoč zauzimanju Sjedinjenih Država, nisu složili da se Gruziju i Ukrajinu primi u MAP. Tome su se najviše protivile Njemačka i Francuska zbog moguće negativne reakcije Rusije, koja ne želi biti okružena članicama NATO-a.

Njemačka Vlada ostala pri svom stavu da Ukrajina i Gruzija još nisu spremne za ulazak u NATO.

"Praksa da zemlje koje žele postati članice prvo djeluju unutar Akcijskog plana za pripremu članica (MAP) pokazala se ispravnom i njemačka Vlada pri tome želi i ostati", rekao je glasnogovornik njemačke Vlade Thomas Steg. On je istodobno ustvrdio da Ukrajina i Gruzija "još nisu zrele" za ulazak u MAP.

"Trenutačno, a ni u dogledno vrijeme ove zemlje nisu zrele za daljnje korake", rekao je Steg.

Sastanak Sjevernotatlantskog vijeća na razini ministara vanjskih poslova nastavlja se u srijedu ujutro.



Pisane vijesti