Sastanak predstavnika Vlade s članovima Pregovaračkih odbora sindikata državnih i javnih službi

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/sastanak_predstavnika_vlade_s_clanovima_pregovarackih_odbora_sindikata_drzavnih_i_javnih_sluzbi.jpg

ZAGREB, 2. prosinca 2008. (Hina) - Pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi završili su danas neuspješno nakon što su sindikati odbili Vladin prijedlog o rastu plaća u 2009. za 3,5 posto.

Iako je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila novinarima kako se nada da će se sindikati predomisliti do petka, kada će Vlada zauzeti konačno stajalište u vezi plaća, sindikalni čelnici ustvrdili su da je odbijanje Vladina prijedloga njihova konačna odluka.

Član Ekonomskog vijeća dr. Željko Lovrinčević rekao je da novi Vladin prijedlog osigurava zaposlenima u prosvjeti i znanosti rast plaća od ukupno šest posto tijekom 2009., a ostalim javnim i državnim službenicima za 3,5 posto.

To znači da bi prosvjeti i znanosti realni standard rastao za 1,5 posto, a ostali bi pratili rast inflacije, što su puno bolji uvjeti nego u gospodarstvu, ocijenio je Lovrinčević.

Vlada treba na sjednici u petak odlučiti hoće li poštivati sporazum o plaćama koji javnim i državnim službenicima jamči rast plaća od 1. siječnja 2009. za šest posto ili će ga raskinuti.

U slučaju raskida sporazuma plaće bi porasle samo za vrijeme tromjesečnog otkaznog roka, a potom bi pale za šest posto.



Pisane vijesti