Ministar Kalmeta: liberalizacija turističkih usluga ulaskom u EU

"Nakon ulaska Hrvatske u EU i stranci će moći pružati usluge u turizmu pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani", rekao je ministar turizma Božidar Kalmeta.

ZAPREŠIĆ,4. svibnja 2007.(Hina) - Vlada je s današnje sjednice u Zaprešiću Hrvatskom saboru uputila konačni tekst zakona o pružanju usluga u turizmu, koji predviđa da će do potpune liberalizacije usluga u turizmu, ne uredi li se to međunarodnim ugovorima, doći ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo EU.

"Nakon ulaska Hrvatske u EU i stranci će moći pružati usluge u turizmu pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani", rekao je ministar turizma Božidar Kalmeta.

Zakon, koji je usklađen s propisima EU, predviđa da se brodarima (na objektima kategoriziranim za nautički turizam) omogućuje da, osim na brodu i uz privez broda, prodaju i rezerviranje svojih usluga obavljaju i na za to predviđenom mjestu u objektu smještaja gostiju, ili na prostoru kojeg odrede lokalno predstavničko tijelo ili lučka uprava.

Zakon, koji bi na snagu stupio početkom studenog ove godine, regulira i turizam na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, ne vezujući ih pritom za istodobno obavljanje ugostiteljskih usluga.

Saboru je u treće čitanje upućen novi zakon o oružju, također usklađen s pravnom stečevinom EU.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić istaknuo je da će zakon savjesnim i odgovornim osobama omogućiti držanje i uporabu oružja, a one nesavjesne destimulirati, posebno što se tiče nelegalnog oružja.

Zakon postrožuje uvjete držanja i uporabe oružja, predviđa da se liječnički pregled za dobivanje oružne dozvole obavlja svakih pet, umjesto svakih deset godina.

Novi zakon ponovno uvodi tzv. "legalizaciju" oružja (koja bi se mogla obaviti u roku šest mjeseci od stupanja na snagu zakona), te dobrovoljnu predaju dozvoljenog i zabranjenog oružja, a za što nema vremenskog ograničenja i provodilo bi se po novom modelu - građani više ne bi sami donosili oružje u policiju već bi pozvali policiju kojoj bi predali oružje.

Vlada je podržala i izvješće o pregovorima sa Svjetskom bankom o sto milijuna eura vrijednom zajmu za Projekt unutarnje vode.

Taj ugovor, najavio je ministar poljoprivrede Petar Čobanković, Sabor bi trebao ratificirati do ljetne stanke kako bi se moglo početi s njegovom realizacijom.

Potporu je dobilo i Izvješće o radu Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i njihove djece, koji trenutno raspolaže s oko 16 milijuna kuna.

Početkom ove godine dodijeljene su i prve stipendije, njih 2872.

Vlada je poduprla i Izvješće o poduzetim aktivnostima na sprječavanju i sankcioniranju nezakonitog rada i zapošljavanja maloljetnika, po kojemu je u zadnjih pola godine zbog 30 prekršaja sankcionirano 13 poduzetnika.

Odlukom Vlade uvest će se i nova brzobrodska linija na relaciji Pula-(Unije)-Mali Lošinj-(Ilovik)-Zadar.

Za tu će liniju trebati oko šest milijuna kuna, no to dodatno neće teretiti proračun jer će se osigurati preraspodjelom unutar Ministarstva mora.



Pisane vijesti