Ministar Kovač za RTL: U kontaktu smo s drugim državama u susjedstvu, situacija je pod kontrolom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je izvanredno stanje koje mu omogućuje donošenje odluka mimo parlamenta. Uslijedio je i prvi potez - suspenzija Europske konvencije o ljudskim pravima. Njemačka zahtijeva da ograniči izvanredno stanje; Erdogan im poručuje - "nemate pravo!". 

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač prokomentirao je situaciju za RTL.
 

Turska je i dalje krajnje nestabilna. Može li ta situacija destabilizirati i ovu regiju?

Turska daje doprinos stabilnosti jugoistočne Europe, ali veliki doprinos daje i Republika Hrvatska. Mi smo članica NATO saveza, članica Europske unije. S Turskom imamo prijateljske odnose te također želimo da se njihova situacija stabilizira.


Realnost je bitno drugačija. Imate i vi ove izvještaje CIA-e i ostalih tajnih službi. Znate što se događa u regiji. U subotu ujutro Vučić je sazvao sjednicu kriznog stožera, kako se ponašala Hrvatska?

Mi smo odmah formirali krizni stožer i odmah smo uspostavili kontakt s turskim vlastima. Bili smo u kontaktu s veleposlanstvom u Ankari. Ustanovili smo da su svi bili na sigurnom te da nije bilo hrvatskih žrtava. Što se tiče stvaranja panike u susjedstvu, nema potreba za tim jer situacija je stabilna. Mi smo u kontaktu i s drugim državama u susjedstvu te je situacija pod kontrolom.


Ovih dana mnogo je rečeno o nesuglasicama s Beogradom. Neki pozivaju i da se formira savez zemalja s područja bivše Jugoslavije kako bi se odgovorilo na postupke Srbije.

To su besmislice. Hrvatske je članica EU i Nato saveza, mi smo samostalna, suverena država, te ćemo se u tim parametrima razvijati, stvarati partnerstva, ali nikakve saveze s postjugoslavenskim zemljama ne mislimo stvarati.


Mislilo se na mini Haag.

Ne znam otkud to i ne želim ulaziti u raspravu o hipotetskim savezima. Nema nikakvog mini Haaga.


Dakle, nemate nikakav problem sa jurisdikcijom Srbije kad je riječ o suđenju za ratne zločine?

Ona neće moći biti za Hrvatsku valjana. Srbija će tu nadležnost morati ukinuti. Čak je upisano i u europski okvir za pregovore sa Srbijom. Hrvatska će nadzirati izvršavanje obveza koje Srbija ima na putu prema EU.


Ako ostanete ministar, hoćete li blokirati svaki nastavak europskog puta Srbije ako ne učine što vi očekujete?

Svima u Srbiji su obveze jasne. Možda kolege ondje imaju problema s priopćavanjem javnosti, ali ja se ne bavim javnošću u Srbiji niti njihovom politikom. Ja sam član hrvatske Vlade, a mi ćemo nadzirati obveze koje Srbija ima i za to smo zaduženi. Mi ćemo to raditi najmanje četiri puta godišnje. Ukoliko Srbija ne ukine svoju nadležnost koju ima navodno za ratne zločine na području RH, Hrvatska će to morati pokazati zaustavljanjem procesa proširenja Srbije.



Vijesti iz medija