Ministar Kujundžić: Inspekcija stigla u Split i Metković, nalaz očekujemo do kraja tjedna

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je po završetku konferencije o raku "Fight i win" u Zagrebu da je inspekcija Ministarstva zdravstva, koja istražuje slučaj smrti dječaka iz Metkovića, stigla u Split i Metković, a njezin nalaz očekuje se do kraja tjedna.

Kujundžić je kazao kako je zadaća inspekcije ustanoviti kada je došlo do pogoršanja dječakova zdravstvenog stanja, kada su se kod njega javili znakovi sepse i septičkog šoka, je li to moglo biti prepoznato prije i je li dijete trebalo biti prije upućeno u bolnicu.

Smatra kako u konkretnom slučaju nije problem nedostupnost laboratorijske pretrage krvi, jer je ona mogla biti obavljena i ranije, budući da je dječak prethodnih deset dana dolazio liječniku.

"Pacijent je deset dana dolazio i bilo je moguće napraviti laboratorijske pretrage, a uz to laboratorij u Metkoviću radi i subotom te ima pripravnost za hitne intervencije. A ako je bila takva indikacija, pacijenta se moglo u roku jednog sata poslati u laboratorij u Split ili Dubrovnik", kazao je.

Ponovio je da je kao čelni čovjek zdravstvenog sustava odgovoran za sve što se u njemu događa, dodavši kako sustav nije zakazao jer su vrata ordinacija bila otvorena i dijete je pregledavano, a je li u tome bilo kakvih propusta - ustanovit će inspekcija.

Osvrnuo se i na najavu da bi Hrvatska iduće godine, prema godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca, prvi put trebala uvesti i medicinske sestre. Ministar Kujundžić je rekao kako europsko tržište zdravstvenim djelatnicima nudi bolje plaće, ali zasad nema ozbiljnije ugroze od nedostatka sestara.

"Tržište Europe nudi bolje plaće, međutim, u ovom trenutku, na sreću, nemamo ozbiljniju ugrozu. Ne vidim nijedan razlog zašto ne bi dali određeni broj dozvola za djelatnosti u zdravstvu", zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti