Ministar Kuščević: U svakom trenutku moguće provjeriti valjanost potpisa referendumskih inicijativa

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u petak popodne u Šibeniku da promjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa nije u Planu zakonodavnih aktivnosti za ovu godinu, a na optužbe da su članovi Povjerenstva za provjeru potpisa referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istambulskoj uništili kontrolne liste, odgovorio je da se liste i popisi nalaze u aplikaciji u APIS-u te da je sve transparentno.

"Zakon je na snazi, stoga Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ima okvir po kojem će postupati", rekao je Kuščević dodajući kako u Planu zakonodavnih aktivnosti za 2019. godinu nije planirana promjena tog zakona te da će se o rokovima razgovarati kad za to dođe vrijeme.

Upitan kako će se novi zakon razlikovati od onoga koji je sada na snazi, Kuščević je istaknuo da će u bitnom biti bolji, da se želi poboljšati rad Povjerenstva i podići razina transparentnosti državnih dužnosnika, propisati vrijeme i postupanje kako mora raditi izborno povjerenstvo.

Ministar je ponovno odgovorio na optužbe da su članovi Povjerenstva koji su provjeravali potpise referendumskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj uništili kontrolne liste, ustvrdivši da se svaki podatak može provjeriti u APIS-u.

Kuščević je ponovio da se svi listići, svaki glas i potpis čuvaju u Saboru i moguće je u svakom trenu provjeriti je li neki potpis valjan ili nevaljan.

"Vlada je jednoglasno usvojila izvješće koje će usvojiti i Sabor, Ustavni sud kaže da je sve napravljeno u skladu s Ustavom i zakonima", kazao je upitan o transparentnosti rada Vlade po tom pitanju.

Ministarstvo uprave danas je objavilo kako zaprima sve manje pritužbi, a više pohvala na račun rada državnih službenika. Na upit novinara da prokomentira tu objavu, Kuščević je rekao kako je to je rezultat dobrog rada Vlade Republike Hrvatske i realizacije akcijskih planova i strategije koje je Vlada usvojila.

"Nikad nije dovoljno, apeliramo na sve službenike da još bolje i predanije radimo svoje poslove kako bismo bili na usluzi građanima, poduzetnicima i obrtnicima", istaknuo je Kuščević.

Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Lovro Kuščević