Ministar Linić o prognozi agencije Fitch: Od Vlade se očekuju daljnji zahvati

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_linic_o_prognozi_agencije_fitch_od_vlade_se_ocekuju_daljnji_zahvati.jpg

„Procedura usvajanja državnog proračuna još nije gotova, a već vidimo da imamo prvu reakciju agencije za ocjenu rejtinga“, rekao je ministar financija Slavko Linić na izjavama za medije u povodu najnovije prognoze kreditnog rejtinga Republike Hrvatske, koja je potvrdila rejting „BBB-„,, za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti te njenu dugoročnu sposobnost podmirivanja obveza u domaćoj valuti rejtingom „BBB“, ali je prognoza kreditnog rejtinga promijenjena iz stabilne u negativnu.

„To znači da iskazuju zabrinutost za kreditni rejting Hrvatske, iščitavajući državni proračun“ , izjavio je ministar Linić. Ministar je rekao kako su stavke koje je agencija Fitch ocijenila zabrinjavajućim one iste koje je i sama Vlada tako ocijenila. To su povećavanje deficita državnog proračuna i novi rashodi u 2013. godini, što zbog Hande i ulaganja u Europsku uniju, što zbog povećavanja kamata te nastavka, ili bolje rečeno početka strukturnih promjena u brodogradnji. „Sve uštede na drugim troškovima nisu mogle pokriti taj dio i agencija Fitch ocjenjuje da je to nedostatak kontrole rashoda od strane Vlade, a ti rashodi imaju negativan učinak i na deficit i na rast ukupnog duga Republike Hrvatske“, rekao je ministar i nastavio: “Sve su to razlozi zašto je agencija Fitch promijenila prognozu iz stabilne u negativnu, što znači da se od Vlade očekuju daljnji zahvati.“

Ministar je naveo još jedan razlog mijenjanja prognoze u negativnu- da Agencija posebno ističe dosta dugu proceduru pregovaranja sa sindikatima, i s tim u vezi neuspjeh smanjenja rashoda za plaće u 2013. godini. Naglašava da je za Vladu vrlo važno do kraja godine dovršiti te procese i u 2013. godini plaće staviti pod kontrolu.

„Nemam osobno ništa za dodati, to jesu karakteristike proračuna za 2013. godinu, to smo i naznačili kod predstavljanja proračuna, da su to njegove slabosti, dakle nagli skok troškova koji se jednostavno nije mogao umanjiti na drugim stavkama“, rekao je ministar, naglasivši da je Vlada bila vrlo jasna i transparentna u predlaganju proračuna te da se mišljenje Vlade ne razlikuje od mišljenja agencije Fitch. Istaknuo je da je osnovni problem održavanje pravila o fiskalnoj odgovornosti, ove godine se nije ostvario rast, a pravilo koje zahtjeva dodatna rezanja u vrijeme krize i recesije teško je održati. „To je razlog da imamo značajan rast rashoda i nešto manje uštede, a bit će nemoguće održati fiskalnu konsolidaciju bez značajnog pokretanja investicijske potrošnje, jer sama državna i privatna potrošnja ne mogu osigurati smanjenje rashoda“, rekao je ministar Linić, istaknuvši da će se za to Vlada boriti.

I na kraju, ministar je istaknuo da je razlika između prognoze agencije Fitch i Vlade optimizam, jer Vlada planira proizvodnim investicijama smanjiti uvoz. „Kriza u Europi neće utjecati na to, jer imamo prostora jačati ponudu na domaćem tržištu i to je razlog Vladinog optimizma“ , zaključio je ministar.



Pisane vijesti

Dokumenti