Ministar Marić na Dijalogu s građanima: Do 2020. ulazak u europski tečajni mehanizam

Ministar financija Zdravko Marić danas je zajedno s potpredsjednikom Europske komisije Valdisom Dombrovskisom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održao Dijalog s građanima.

Na pitanje hoće li doći do referenduma o uvođenju eura u Hrvatskoj te kada se može očekivati njegovo uvođenje, ministar Marić je istaknuo da je želja, ideja i plan Vlade da do 2020. godine uđemo u tečajni mehanizam 2, u kojem će zemlja biti minimalno dvije godine plus još jednu radi prilagodbe i testiranja najstrožih kriterija, onih po pitanju kamatnih stopa, tečaja, cijena, deficita i javnoga duga.

Također, kazao je da je referadom oko ulaska u Europsku uniju bio obvezan te da je samo pristupanje zemlje Europskoj uniji podrazumijevalo uvođenje eura.

"Mislim da neće biti potrebe za referendumom, ali zato i jesmo u tom kontekstu pokrenuli ovu raspravu, javnu, argumentiranu o uvođenju eura, da se jednostavno svim građanima i stručnoj i općoj javnosti pokuša približiti čim više", rekao je ministar.

Govoreći o sivoj ekonomiji, ministar Marić je pojasnio da svaka zemlja koja ima iznadprosječni udio uslužnih djelatnosti (u BDP-u), ne samo turizam nego i druge djelatnosti, ima jedan dio sive ekonomije.  Kazao je i da nije bilo ni jednog sastanka Vijeća ministara financija na kojem se nije raspravljalo o takozvanim kružnim prijevarama, agresivnom poreznom planiranju i svemu ostalom što nije problem imanentno u Hrvatskoj, nego i u mnogim drugim zemljama. 

"Uvođenje eura jedna je od važnih tema u ukupnom procesu i ukupnim koristima od našeg formalnog članstva u Europskoj uniji, koju Hrvatska može pretočiti u bolji i viši standard svojih građana", naglasio je.

Po pitanju sive ekonomije, potpredsjednik Europske komisije za euro i socijalni dijalog, financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Domborvskis je istaknuo da ona postoji u većini članica EU, no da u istočnoeuropskim zemljama postoji tendencija da razine sive ekonomije budu više. Pritom, naglasio je, to ne znači da te zemlje ne mogu poduzimati korake prema prihvaćanju eura i boriti se protiv sive ekonomije.

Ministru Mariću postavljeno je i pitanje o tome hoće li uvođenje eura poboljšati standarde onih koji žive na rubu siromaštva, a ministar je odgovorio  da tu nažalost nema jednoznačnog odgovora, naglasivši kako treba na svim mogućim frontama, sinergijskim djelovanjem utjecati na povećanje i gospodarskog rasta i zapošljavanja u konačnici.

Odgovarajući na pitanje o trenutnoj socijalnoj slici EU, Dombrovskis je rekao kako europsko gospodarstvo već šestu godinu pokazuje rast. "Europa trenutno bilježi povijesno najviše razine zaposlenosti - to znači da više ljudi ima posao u EU nego ikad prije. U isto vrijeme, kad raspravljamo socijalnu sliku, moramo biti svjesni da se posljedice krize još uvijek osjete, uključujući i povećanu nejednakost prihoda", kazao je.

Izvor: Hina/VladaRH
 

Pisane vijesti