Ministar Marić o podacima EUROSTAT-a: Hrvatska ostvarila najnižu razinu deficita u zadnjih deset godina

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/23 listopada/press/DSC_9903.jpg

Ministar financija Zdravko Marić osvrnuo se na podatke EUROSTAT-a po kojima je deficit hrvatskog državnog proračuna u 2016. godini iznosio 3,15 milijardi kuna, što čini 0,9 posto BDP-a, dok je javni dug pao na 82,9 posto BDP-a.

Ministar Marić istaknuo je da je to najniža razina deficita u zadnjih deset godina, što potvrđuje da je Hrvatska u gornjoj, boljoj polovici zemalja Europske unije po tim pokazateljima.

Pojasnio je da je u izvješću konstatirano kako Hrvatska ima jedan od najnižih deficita među zemljama Europske unije. „Posebno me raduje da je Republika Hrvatska u 2016. godini ostvarila dvostruko brže smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u od prosjeka EU“, naglasio je ministar, dodavši da je to „sigurno nešto na što svi skupa trebamo biti ponosi i zadovoljni“.

„To je ono to smo zacrtali u svim našim strateškim dokumentima - da želimo vidjeti javni dug na zaista stabilnoj i dosta jakoj silaznoj putanji, jer je on proteklih godina iz različitih razloga, a posebno recesije, polučio u nekim godinama čak i eksponencijalnu stopu rasta“, kazao je ministar, istaknuvši da je Vlada taj trend preokrenula već 2016. godine.

„Cilj nije bio samo zaustaviti rast javnog duga u odnosu na prethodne godine, nego već i u prvoj godini mandata okrenuti taj trend. I ovi današnji podaci to i potvrđuju jer je Republika Hrvatska zabilježila smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u za oko 2,5 postotna boda“, zaključio je ministar Marić.

Pisane vijesti | Zdravko Marić