Ministar Marić za Novu TV: Važno efikasnije trošiti novac. Neće doći do ukidanja prekoračenja

Ministar financija Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV govorio je o stanju nacionalne ekonomije, državnim financijama, inflaciji, dugovima veledrogerijama i minusima građana:

Kada je riječ o ocjeni financijskog krvotoka države Marić kaže da je novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.

''Ono upozorava na neke stvari vezane uz pandemiju, ali i na neke nove stvari poput inflacije koja na cijeloj globalnoj razini bilježi porast, prije svega zbog porasta cijena nafte. S druge strane, tu je i pitanje javnog duga. Iz ovog izvješća se jasno vidi da je jedan od razloga zašto je Hrvatska vraćena u zonu investicijskog rejtinga, upravo ono što smo činili prije COVID-a, a to je smanjivanje udjela javnog duga u BPD-u'', rekao je.

Ministar kaže da inflaciju nitko ne podcjenjuje.

''Ona je u dobrom dijelu sada na strani ponude i trebamo učiniti sve da ju držimo pod kontrolom.

Što se tiče prešutnih prekoračenja za dobar dio građana s nižim primanjima, kojima su ta prekoračenja sastavni dio života, mi smo vrlo jasno rekli da će se rješenje biti na način da ne budu zakinuti. Neće doći do ukidanja prekoračenja i nećemo dopustiti da dođe do trgovanja prekoračenjima preko agencija, ali treba dati ljudima priliku da se ta prekoračenja smanje i da ne budu sastavni dio života kao što su danas'', rekao je.

Otkrio je gdje bi Vlada mogla dodatno uštedjeti. ''Najviše smo dosad uštedjeli na kamatama. Međutim, imamo i kategorije u kojima nije pitanje da li i koliko uštedjeti, nego kako efikasnije trošiti novac, a zdravstvo je možda najbolji primjer. Proteklih mjeseci smo uspjeli doći do dogovora s veledrogerijama, ali to nije problem koji će riješiti problem zdravstva trajno'', kaže Marić i otkriva da se ponovno kasni s plaćanjem veledrogerijama.

''Trenutno je dospjeli dug oko milijardu i pol, govorimo samo o bolnicama. Rekli smo da ćemo rokove plaćanja držati na oko 180 dana, i to je i dalje značajno iznad rokova propisanih zakonom.
Oni su negdje sada na 190 dana, a dugovi prema ljekarnama na 145. Prije par dana je stigao dopis Udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca i mislim da ćemo opet sjesti da usporedimo brojke. Mi smo ispoštovali sve naše dogovore u smislu plaćanja. Dosad smo platili šest milijardi kuna, ali ne vidimo smanjenje dugova'', otkriva ministar.

Osvrnuo se na stanje u Zagrebu i izjave gradonačelnika Tomislava Tomaševića kako nije znao da je stanje ovakvo te da stalno izlaze 'kosturi iz ormara'. Tomaševiću je uputio savjet.

''Prošlost ne možemo promijeniti. Svatko od nas tko je došao na poziciju može gledati unatrag. Mislim da to nije rješenje. Trebamo gledati trenutno stanje i gledati naprijed. Ja sam to i samome sebi rekao kad sam došao. Neću gledati natrag i trudit ću se i učinit sve da svom nasljedniku ili nasljednici ne ostavim 'kosture''', rekao je Zdravko Marić i otkrio da je s Tomaševićem često u kontaktu.

Izvor: Nova TV / Vlada

Pisane vijesti