Ministar Mrsić:Operativnim programom "Učinkoviti ljudski potencijali" na raspolaganju nam je 14 milijardi kuna do 2020.

Slika /Vijesti/2014/Prosinac/19 prosinac/DSC_7147.JPG

Ministar Mrsić: „Zadovoljstvo mi je potvrditi da je Europska komisija usvojila Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“, kojim se definiraju područja u koja će Hrvatska do 2020. moći investirati sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih“

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić danas je na konferenciji za medije u Banskim dvorima istaknuo da je Hrvatskoj ovim Operativnim programom do 2020. godine na raspolaganju nešto više od 14 milijardi kuna. „S tim sredstvima možemo i moramo upravljati na način da se u Hrvatskoj što bolje razvije sustav obrazovanja, da sredstva upotrijebimo za borbu protiv siromaštva i ono što je najvažnije, da sredstva upotrijebimo za zapošljavanje mladih ljudi, ali i ljudi koji su dugotrajno nezaposleni, žena, osoba s invaliditetom te starijih osoba“, rekao je ministar i zaključio: „Sredstva su na raspolaganju, a na nama je da ta sredstva upotrijebimo i napravimo sve što smatramo da treba napraviti“.

Što se tiče raspodjele sredstava, za dio koji se tiče zapošljavanja pod nazivom „Visoka zaposlenost i mobilnost radne snage“ Hrvatskoj je na raspolaganju skoro 533 milijuna eura. „S tim sredstvima ćemo unaprijediti sustav zapošljavanja“, kazao je ministar Mrsić i dodao da će se od cjelokupnog iznosa izdvojiti  132 milijuna eura za zapošljavanje mladih, za Garanciju za mlade.

„Borba protiv siromaštva je također izuzetno važna“, nastavio je ministar, kazavši da je za dio „Socijalna uključenost“ namijenjeno 328 milijuna eura,  a iznos će biti usmjeren prema smanjivanju siromaštva i sprečavanju socijalne isključenosti.

Jedan od važnih dijelova Operativnog programa je dio pod nazivom „Obrazovanje i cjeloživotno učenje“, za koji je namijenjeno 450 milijuna eura. „Tu nećemo samo ulagati sredstva u poboljšanje standarda, nego je to primarno reformski program“, rekao je ministar Mrsić, pojasnivši  da je potrebno promijeniti cjeloživotno i strukovno obrazovanje, što govori o tome da Operativni program nije program koji će samo donositi sredstva u Republiku Hrvatsku, nego je to i reformski paket, jer će se kroz taj paket morati provesti veliki dio reformi. „Jedna od tih reformi je reforma strukovnog obrazovanja, a to znači da će se strukovne škole integrirati s realnim sektorom, da će i mentori dolaziti iz realnog sektora  te ćemo imati više prakse u strukovnom obrazovanju, a manje teorije“, kazao je ministar i dodao da će se  cjeloživotno obrazovanje, koje je nekad u Hrvatskoj bilo izuzetno razvijeno, s ovim programom podići na veću razinu, jer je danas manje od tri posto radnika u Hrvatskoj u nekom obliku cjeloživotnog obrazovanja. „Napominjem da je u neka davna vremena skoro 40 posto radnika bilo u nekom obliku cjeloživotnog obrazovanja“, istaknuo je ministar.

Četvrtom dijelu Operativnog programa je naziv „Dobro upravljanje“ i to je dio koji je vezan uz javnu administraciju, promjenu javne administracije i nove strategije javne administracije i javne uprave. Ministar je naglasio da se također po tome vidi da je Operativni program i reformski paket, jer u ovom dijelu se planira reforma javne uprave, za koji je namijenjen iznos od 191 milijuna eura.

„Kroz dio „Tehnička pomoć“, u kojem nam je namijenjen iznos od 80 milijuna eura,  ćemo sve one pomoći koje trebaju sustavi, dakle što se tiče i zapošljavanja, socijale, obrazovanja, administracije, a kroz tehničku pomoć i programe, pomoći da se znanje i sve ono što postoji u Europskoj uniji što brže transferira u Hrvatsku i pomogne da sve ove promjene koje predviđamo, da ih i ostvarimo“, rekao je ministar Mrsić.
 
Ministar je napomenuo da se već u ovoj godini alociralo oko 15 milijuna kuna, u dijelu koji je vezan za zapošljavanje, to jest, sredstva su se već počela trošiti. S tim u vezi, također je istaknuo kako je karakteristično za operativne programe da se sredstva potrošena iz državnog proračuna mogu refundirati iz njih.

„Drago mi je da smo među prvim operativnim programima koje je Europska komisija usvojila“, kazao je ministar, pojasnivši da je Europska komisija zaprimila iz Europskog socijalnog fonda 187 prijedloga operativnih programa, od čega je do sada usvojeno tek 68, među kojima se nalazi i Operativni program Republike Hrvatske. „Time je Republika Hrvatska ispunila prvi korak, a sada je na nama da programima, aktivnostima i reformama opravdamo sredstva koja su nam na raspolaganju“, zaključio je ministar Mrsić.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave