Ministar Ostojić o Slavku Liniću: To je otvaranje stare teme prije izbora, istrage protiv Linića nema i nikad nije bilo

Slika /Vijesti/2015/rujan/10 rujna/Ostojic6.jpg

Ministar: „Zoran Milanović apsolutno nikad u životu nije sreo Marija Bertinu niti se miješa u policijski posao, a to ni meni ne pada na pamet. Policija je po zakonu dužna provjeriti sumnje bez obzira o kome se radilo, a nakon provjere informacija se pokazala netočnom te je slučaj je zatvoren"

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je u Banskim dvorima govorio i o navodima Slavka Linića koji tvrdi da posjeduje dokument koji dokazuje da je Policijski nacionalni Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), to jest načelnik Mario Bertina, u ljeto prošle godine provodio istragu nad njim, članovima njegove obitelji i prijateljima, te tvrdi da je to dokaz organizirane akcije koju su protiv njega poveli predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

„Zoran Milanović apsolutno nikad u životu nije sreo Marija Bertinu niti se miješa u policijski posao, a to ni meni ne pada na pamet“, kazao je ministar Ostojić. O navodima Slavka Linića rekao je da je to otvaranja stare teme prije izbora i podsjetio na intervju koji je Slavko Linić dao tjedniku Globus 20. lipnja prošle godine pod naslovom „Praćenje moje žene zločin je koji pripisujem Milanoviću“: „U tekstu piše o istim ovim stvarima koji kaže da su ga sad odjedanput pogodile, da se koriste sistemi zlouporabe represivnog sustava“, rekao je ministar. Pojasnio je da policija ima obavezu provjeriti određene navode, to jest određene operativne informacije upravo zato da bi otklonili sumnju i da ne bi došlo do lažnog optuživanja, prije nego dođe do samog izvida. „Policijske radnje temelje se na zakonu i obaveza je policije da ih provodi i provjeri informaciju. Ako su sumnje opravdane, ide se u izvide i u tom trenutku obavještava državnog odvjetnika koji jedini ima mogućnost pokretanja istrage“, kazao je ministar te time objasnio da protiv Slavka Linića istrage nema. Dodao je da to potvrđuje i činjenica da u Hrvatskom saboru nije pokrenut postupak za skidanje imuniteta, koji je predradnja za pokretanje istrage. „Policija je dužna postupati po operativnoj informaciji. Svi su jednaki pred zakonom i policija je dužna istraživati sumnje, bez obzira o kome se radilo“, kazao je. Naglasio je da je policija nakon provjere s Uredom za sprečavanje pranja novca utvrdila da nije bilo nikakve novčane transakcije, sumnja se nije pokazala istinitom te je slučaj zatvoren.

Što se tiče tvrdnji da je Slavko Linić bio praćen i prisluškivan, ministar Ostojić podsjetio je da je Saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost proveo nadzor i utvrdio da toga nije bilo. Također je podsjetio da je nadzorom otkrivena informacija da je Milan Bandić bio pod mjerama tajnog prikupljanja podataka te se to iznijelo u javnost, čime se narušila tajnost: „Takve informacije štite se upravo zato da ne bi došlo do zlouporabe“.

Ministar je također kazao da Slavko Linić nije zatražio prijem kod njega vezano uz prijavu protiv Nade Čavlović Smiljanec, bivše ravnateljice Porezne uprave. „Dana 22. travnja policija podnijela kaznenu prijavu protiv nje i kada je prijava podnesena, kao ministar unutarnjih poslova smatrao sam da je politički korektno da obavijestim premijera o tome, a također i bivšeg ministra financija Linića, koji joj je bio nadležan.“ Podsjetio je i da je Slavko Linić nakon toga proveo internu istragu te nakon par dana utvrdio da nije kriva „čime je „pokušao utjecati na pravosudne organe“. „Ako pitate tko tu laže, jednostavno možete znati, Linić“, nastavio je ministar Ostojić te također podsjetio da je Slavko Linić 3. travnja prošle godine u Nacionalu izjavio da nikada nije ponudio ostavku predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, dok u siječnju, u pismu Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost piše suprotno, da je ostavku ponudio.

Pisane vijesti | Govori i izjave