Priopćenje sa zatvorenog dijela 250. sjednice Vlade

Na zatvorenom dijelu današnje, 250. sjednice, Vlada Republike Hrvatske utvrdila je stajališta za sastanke Vijeća ministara, i to za sastanak Vijeća za opće poslove (GAC) i Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove, u formatu ministara unutarnjih poslova (JHA), koji će se održati 14. rujna 2015. godine. Kako je riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama na sastancima Vijeća ministara Europske unije, tako se, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama, ista prethodno ne objavljuju. Dodatno, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti potrebni za sastanke tek usuglašavaju u odgovarajućim procedurama u tjednu prije samoga sastanka. Slijedom toga moguća je i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Republika Hrvatska. Vlada Republike Hrvatske će, sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima, na odgovarajući način i u odgovarajućim rokovima o hrvatskim stajalištima, kao i tijeku i rezultatima rasprave na razini Unije, izvještavati Hrvatski sabor.
 
Također, Vlada je Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnijela Zahtjev za ocjenu zakonitosti članka 6. Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Dubrovnika.
 
Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora te su Uredu zastupnika Republike Hrvatske odobrena sredstva na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja je klasificirani podatak, stoga nismo u mogućnosti objaviti ovu točku u cijelosti.
 
Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Goran Pivarski te je Andreja Šantek imenovana novom članicom.
 
Isto tako, Andreja Šantek imenovana je i novom članicom Upravnog vijeća Agencije za lijekove i medicinske proizvode, a Goran Pivarski razriješen je te dužnosti.
 
Na osobni zahtjev razriješena je Mirjana Baban, članica Upravnog vijeća Državne ergele Đakovo i Lipik. Sanja Bježančević nova je članica Upravnog vijeća.
 
Dosadašnja članica Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sabina Škrtić je razriješena, a Zoran Pačandi imenovan je novim članom, kao predstavnik Ministarstva gospodarstva.
 
I na kraju, donesena je Odluka o zastupanju Vlade Republike Hrvatske u Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o., kojom se umjesto Sabine Škrtić ovlašćuje Mario Ferić za zastupanje Vlade u Skupštini navedenog Društva.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja