Ministar Pavić dodijelio ugovore o samozapošljavanju u industriji igara

Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/29 ožujka/IMG-20190329-WA0042.jpg

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić u petak je u Novskoj obišao Poduzetnički inkubator gaming industrije i dodijelio 13 potpora za samozapošljavanje, a bio je i na dodjeli diploma polaznicima edukacije za Unity i Blender programe.

Novi, mladi poduzetnici dobili su prostorije za rad u Poduzetničkom inkubatoru, čija je izgradnja i opremanje stajala više od 20 milijuna kuna.
 
Ministar je pohvalio ideju i predanost županije i grada da Novska i Sisačko-moslavačka županija budu središte industrije igara u Hrvatskoj koja na svjetskoj razini vrijedi stotine milijuna dolara.
 
Govoreći o dodjeli potpora za samozapošljavanje, istaknuo je da je cilj Vlade od početka mandata mjere aktivne politike zapošljavanja usmjeriti iz privremenog zapošljavanja u javnom sektoru u trajno zapošljavanje u privatnom sektoru te da je glavna komponentna i okosnica toga mjera za samozapošljavanje.
 
"Potporu smo s 25 tisuća kuna povisili na 70 tisuća kuna ove godine, a ukupno smo u zapošljavanje uložili 4,5 milijarda kuna. Ove godine na raspolaganju su dodatne dvije milijarde kuna", izjavio je ministar i izrazio zadovoljstvo što su županija i grad "osigurali sredstva za projekte koji će moći ostvariti potpore do 150 tisuća kuna".
 
Ministar Pavić je ponovio da Vlada podupire STEM područje, da su osigurana financijska sredstva za dodjelu 17 tisuća STEM stipendija do 2023. jer to područje razvija vještine koje su potrebne na tržištu rada 21. stoljeća. Osim toga, podupro je "inicijativu za razvoj standarda zanimanja za zanimanje tehničar za razvoj videoigara", koju je ocijenio vrijednim doprinosom spajanju potreba tržišta rada i programa obrazovanja.
 
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić najavio je nekoliko projekata, poput natječaja za popularizaciju znanosti, natječaja za financijsku pismenost i poticanje poduzetništva, te suradnju s Cambridgeom u sklopu koje će se 70 mladih znanstvenika osnažiti za poduzetništvo.
 
Diplome za uspješno završene programe edukacije za Unity i Blender programe primilo je 25 od 46 polaznika iz svih krajeva Hrvatske, a uručio ih je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je tom prigodom istaknuo da Novska postaje središte gaming industrije u Hrvatskoj te da je Sisačko-moslavačka županija po tome postala prepoznatljiva u Hrvatskoj i u svijetu, čemu svjedoči i poziv iz Tokija za sudjelovanje na sajmu gaming industrije.
 
Potporu aktivnom zapošljavanju i gaming industriji dao je i ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, koji je istaknuo da će taj zavod financijski poduprijeti i skupinu od 50 novih polaznika, koji uskoro u Novskoj počinju s edukacijom.
 
Izvor: Hina / Vlada RH

Pisane vijesti | Marko Pavić