Suradnju u NATO-u nastavljamo uz puno uvjerenje da radimo dobro za Hrvatsku i globalnu sigurnost

  • Slika /Vijesti/2019/03 Ožujak/29 ožujka/NATO/NATO9.jpg

"Hrvatska se u NATO-u pokazala kao pouzdan saveznik te će tako i nastaviti. Zadovoljni smo što smo dio Transatlantskoga partnerstva jer NATO je jamac sigurnosti za sve države članice. Osim za sigurnost Hrvatske, to je dobro i za sigurnost ovog područja," rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković uoči svečanosti na kojoj je obilježena 10.  obljetnica pristupanja Hrvatske Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora. 

Republika Hrvatska obilježila je 10. obljetnicu pristupanja u Organizaciju Sjevernoatlantskog ugovora.
 
U sklopu svečanosti u povodu obljetnice prikazan je film o borbi za neovisnost Hrvatske i 10 godina članstva Hrvatske u NATO-u
 
Obraćanje predsjednika Vlade Plenkovića donosimo u cijelosti:
 
"Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Vlade večeras ovdje, na ovoj 10. obljetnici, hrvatskoga članstva u NATO-u
 
Strateške ciljeve odredio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman
 
Još od prvih dana borbe za svoju neovisnost, samostalnost i teritorijalni integritet, zahvaljujući jasno zacrtanim strateškim ciljevima koje je odredio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, Hrvatska je članstvo u NATO-u i članstvo u EU stavila na vrh svojih vanjskopolitičkih prioriteta.
 
Danas smo već deset godina članica najsnažnijega vojno-političkog saveza u povijesti i ponosni smo na ta ostvarenja. Pogotovo kao zemlja koja je bila, prije svega, objekt ili primatelj međunarodne sigurnosti, u kontekstu agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku početkom devedesetih. 
 
Velika pobjeda u Domovinskom ratu sve nas u Hrvatskoj naučila je koliko trebamo cijeniti mir i koliko nam za našu sigurnost, a ponajviše što za našu slobodu znači članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. U ovih deset godina pokazali smo se kao pouzdan i aktivan saveznik sudjelujući u ključnim aktivnostima, poput operacije u Afganistanu, na Kosovu, na Sredozemlju te recentnim participacijama, kao i u Ojačanoj prednjoj suradnji u Poljskoj i Litvi i drugim aktivnostima Saveza.
 
Doprinos i u promišljanju transformacije Saveza
 
Svoj doprinos dajemo i u promišljanju transformacije Saveza kako bismo dodatno konsolidirali njegova postignuća u proteklih sedamdeset godina.
 
A u tih 70 godina, ključna vrlina ovoga Saveza je bila kolektivna sigurnost, kolektivna obrana i zaštita stanovništva i teritorija svih članica. 

Poštovane dame i gospodo, sigurnosna situacija u Europi dramatično se izmijenila u proteklih nekoliko godina. Svjedočimo terorističkim napadima na europskom tlu, nestabilnosti i na susjednim područjima na istoku Europe. Bilo da je riječ o konfliktima nižeg intenziteta ili zamrznutim konfliktima, prolongiranoj krizi na južnim granicama Europe s ozbiljnim humanitarnim posljedicama uslijed velikih migracijskih kretanja - sve to ima izravan učinak na sigurnost naših građana i predstavlja svojevrsne sigurnosne ugroze koje ne poznaju granice.
 
Odlučni u ispunjavanju preuzetih obveza
 
Stoga ni sigurnost euroatlantskog ili transatlantskog prostora više ne možemo uzimati zdravo za gotovo. Upravo u tu sigurnost nužno je trajno i mudro ulaganje, pravednija raspodjela tereta – upravo onako kako je Savez odlučio na sastanku na vrhu u Walesu.
 
Naša je Vlada odlučna da ispuni preuzete obveze velških ciljeva do 2024.godine. Proteklih godina povećali smo izdvajanja za obranu, a danas smo došli, prema kriterijima NATO-a, do 1,71 posto. Mi ćemo nastaviti s ulaganjem u modernizaciju i opremanje HV-a, i nastojati zadržati sve one ključne sposobnosti koje nas čine interoperabilnim, a želimo zadržati i sposobnost ratnog zrakoplovstva i čuvanja hrvatskoga neba.
 
Stoga ćemo pristupiti našim aktivnostima u NATO-u na način da ga percipiramo kao temeljni oslonac obrane, a da naš doprinos tome može i u budućnosti biti čvrst, pouzdan, ponekad i iznad nekih naših objektivnih kriterija. To radimo zato što je NATO zlatni standard sigurnosti, slobode i obrane, a partnerstvo koje imamo sa svim članicama dokazujemo svojim djelima i sudjelovanjem u svim zajedničkim aktivnostima.
 
Zadovoljstvo skorim priključenjem Sjeverne Makedonije
 
Drago nam je da će nam se kroz određeno vrijeme priključiti i Sjeverna Makedonija – zemlja koja, nažalost, nije ušla u Savez kada su to učinile Hrvatska i Albanija prije desetak godina, ali i ova činjenica bit će doprinos jačanju sigurnosti na jugoistoku Europe.
 
Uz puno uvjerenje da radimo dobro za Hrvatsku i za cijelu našu organizaciju, nastavljamo raditi na tragu dosadašnjih postignuća. Hvala"
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković