Ministar Pavić pozvao sve članove sindikata javnih službi da podrže sporazum na temelju kojeg će se potpisati TKU

Slika /Vijesti/2017/11 studeni/30 studeni/Press Pavić/Ministar Pavic.jpg

Nakon sjednice Vlade, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, medijima je pojasnio elemente Odluke  o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaća u javnim službama.

Naveo je da je Ministarstvo, nakon završenih pregovora i potpisanog Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, krenulo u finalizaciju pregovora o Temeljnom kolektivnom ugovoru  za 180.000 djelatnika u javnim službama: profesora,  liječnika, učitelja, djelatnika u kulturi, socijalnoj skrbi...

Pregovori su, istaknuo je, bili dugi i naporni, trajali su u dva i pol mjeseca u 16 krugova, ali vođeni su u dobroj vjeri. Ministar zahvaljuje i Vladinom i sindikalnom timu na kvalitetnome radu. Podsjetio je da je osnovica maksimalno podignuta unutar proračunskih limita, te da su ove godine plaće porasle za ukupno 6%.  

Istaknuo je pregovore  o  prijevozu koji je uređen tako da je naknada za kilometražu povećana  s 0,75 na jednu kunu. Također, ugovor je parafiran na četiri godine zbog osiguranja stabilnosti i kvalitetnog socijalnog dijaloga među partnerima.

Dogovoreno je povišenje osnovice za 2%, kao i za državne službenike. Današnjom odlukom Vlade osnovica je povišena na 5.421, 54, a primjenjuje se od 1. studenoga za plaću koja se isplaćuje u prosincu.

Napomenuo je da je u  proračunu za 2018. godinu, pored 1,42 milijarde za mirovine, najviše izdvojeno  upravo  za ovo povećanje plaća državnih i javnih službenika, što je 1,4 milijarde kuna više nego 2017. godine. Kazao je da je, uz božićnicu vrijednu 270 milijuna i regres u istom iznosu, ukupni paket ponuđen sindikatima iznosio dvije milijarde kuna.  

Dogovoreno je da će se ove i slijedećih godina isplatiti božićnica i regres, te da će se svake godine u svibnju otvarati pregovori, prije donošenja smjernica za fiskalnu politiku po pitanju osnovice, božićnice i regresa.

Ministar Pavić pozvao je sve članove sindikata koji su parafirali sporazum da se izjasne: "Ovim putem pozivam sve članove sindikata čiji su čelnici parafirali sporazum da podupru taj sporazum. Mislim da on osigurava četiri godine socijalne stabilnosti i osigurava pregovore i mogućnost daljnje suradnje za povećanje prava ako bude, naravno, fiskalnih mogućnosti", rekao je Pavić.

Na novinarski upit o detaljima donošenja sporazuma, ministar je odgovorio da je svaki ugovor  kompromis te da niti jedna strana nije imala ultimativni pristup. Ponovio je da se pregovaralo konstruktivno u svim elementima te da je sporazum iznjedren zajedničkim snagama.

Na pitanje je li realistično očekivati povratak hrvatskih  radnika iz europskih zemalja  s obzirom na najave otvaranja tisuću novih radnih  mjesta vezanih u projekte  financirane  EU fondovima,  ministar Pavić kazao je da Vlada ulaže 145 milijuna kuna u sustav prekvalifikacija radi maksimalnog aktiviranja hrvatske radne snage upravo za ta mjesta. Dodao je da su od rujna krenule edukacije u građevini, brodogradnji i metaloprerađivačkoj industriji. „Vlada će se maksimalno aktivirati,“ ustvrdio je ministar Pavić „da angažira hrvatsku radnu snagu,  a ono što će nedostajati, osigurat  će se  uvozom, no  tek nakon provedbe svih edukacija koje su u tijeku.“
 

Pisane vijesti | Marko Pavić