Ministar Pavić u Bruxellesu: Očekujem kompromis članica EU oko VFO-a i da će biti dogovoren na vrijeme

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić izjavio je danas u Bruxellesu da očekuje kompromis članica EU-a oko Višegodišnjeg financijskog okvira, koji će biti prihvatljiv za Hrvatsku, te da će na vrijeme doći do dogovora kako bi se izbjeglo kašnjenje u ugovaranju novih projekata.

Ministar Pavić sudjelovao je na konferenciji o uključivanju građana i civilnog društva u kohezijsku politiku, koju je organizirala Europska komisija. Na konferenciji je sudjelovala i potpredsjednica Komisije za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica.

Ministar Pavić razgovarao je i s povjerenicom Europske komisije za koheziju i reforme Elise Ferreireom.

Višegodišnji financijski okvir (VFO), proračun za sljedeće sedmogodišnje razdoblje od 2021. do 2027. najvažnija je tema koja zaokuplja EU u ovom trenutku. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je izvanredni sastanak na vrhu za 20. veljače na kojem će se pokušati postići dogovor. Vrlo su različita polazišta koja će treba pomiriti. Europska komisija je predložila da se za proračun EU-a izdvoji 1,11 posto bruto nacionalnog dohotka (BND), zemlje neto uplatiteljice traže da se to ograniči na 1 posto BND-a, dok Europski parlament traži 1,3 posto BND-a. U konkretnim brojkama te razlike iznose i nekoliko stotina milijardi eura.

"Vjerujem da će se između svih tih prijedloga naći kompromis i to na vrijeme, jer svi znamo što znači kašnjenje u korištenju fondova", rekao je Pavić.

Istaknuo je da je za Hrvatsku iznimno bitno zadržati istu razinu kohezijskih sredstava koju je dobila u ovom VFO-u za razdoblje 2014-2020.

"Za nas je kohezija vrlo bitna, Hrvatska je nova članica i tek smo počeli koristiti europske fondove. Podsjetio bih da smo mi kao vlada podigli postotak ugovorenih sredstava s devet na 86 posto, a do kraja ove godine bit će ugovoreno preko 100 posto", rekao je Pavić.

U fokusu nacionalne razvojne strategije projekti vezani za istraživanje i zelenu politiku

Dodao je da je Hrvatska svjesna situacije, da je novca manje zbog izlaska Velike Britanije velike neto uplatiteljice, ali da se to ne bi smjelo odraziti na kohezijska sredstva, pogotovo u pogledu omotnice za Hrvatsku.

Pavić je istaknuo da će u fokusu nove nacionalne razvojne strategije biti projekti vezani za istraživanje i zelenu politiku.

"Cilj nam je pomoći i pronaći nove inovativne industrije, poput gaming industrije u Novskoj, koje mogu ostvariti poslove dodane vrijednosti i osigurati mladima ostanak u Hrvatskoj", rekao je Pavić, ističući kako će 35 posto kohezijskih sredstava biti usmjereno u istraživanje i razvoj, a 30 posto za zelene politike.

I potpredsjednica Komisije Šuica izrazila je nadu da će uskoro doći do kompromisa u pogledu VFO-a.

Dodala je kako je jako važno uključiti građane u sve političke procese, pa i kada se radi o kohezijskoj politici, "jer građani znaju najbolje što im treba i na koji način žele da se ti projekti realiziraju".

Izvor: Hina /Vlada

Pisane vijesti | Marko Pavić