Ministar poljoprivrede: U Hrvatskoj nema kravljeg ludila

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković izjavio je danas da su rezultati iz referalnog laboratorija u Waybridgeu pokazali da u Hrvatskoj nema kravljeg ludila.

ZAGREB, 24. veljače 2006. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković izjavio je danas da su rezultati iz referalnog laboratorija u Waybridgeu pokazali da u Hrvatskoj nema kravljeg ludila.

Tim rezultatom iz Waybridgea Hrvatska ostaje zemlja slobodna od kravljeg ludila, rekao je voditelj laboratorija za animalne spongiformne encefalopatije Hrvatskog veterinarskog instituta Branko Šoštarić.

Najvažnije je za potrošače da je meso u Hrvatskoj bilo i jest zdravo za konzumiranje, rekao je.

Na upit novinara ima li i koliko je bilo slučajeva da laboratorij u Waybridgeu dobije negativan rezultat od zemalja čiji su laboratoriji imali pozitivne testove, kao što je to bio slučaj s tri testa u Hrvatskoj, Šoštarić je odgovorio da postoji znatan postotak takvih slučajeva.

No, poručio je da je laboratorij Hrvatskog veterinarskog instituta potpuno siguran i da se ne može dogoditi da ima lažno negativni test na kravlje ludilo.

Čobanković je pojasnio da metoda koja se provodi u Hrvatskoj apsolutno isključuje mogućnost da eventualni pozitivni slučaj može proći kao negativni. I to nam je najbitnije, rekao je Čobanković.

No, dodao je kako su uvjeti rada u laboratoriju vrlo loši, te da se od 2001. u njegov rad malo ili ništa ulagalo i da će se zauzeti da dobije odgovarajuće uvjete za rad.

Govoreći o svim zbivanjima vezanim za slučaj sumnjive krave naveo je da je uočeno dosta zlouporaba unutar funkcioniranja sustava. Naveo je da je danas ukinuo javne ovlasti dvojici ovlaštenih veterinara Damiru Careviću iz veterinarske stanice Vinkovci i Đorđu Božiću iz vukovarske veterinarske stanice. Također je pročitao pismo koje je dobio od Hrvatske veterinarske komore, a u kojem ga obavještavaju o pokretanju stegovnog postupka za tu dvojicu veterinara.

"Sustav je dobro zamišljen, dobro postavljen, ali na žalost postoje pojedinci koji ga nastoje izigrati i zloporabiti", rekao je Čobanković te dodao da se već poduzimaju mjere i aktivnosti kako bi se to spriječilo i da je angažirana i kriminalistička policija.

"Bez obzira što nemamo kravlje ludilo, mi ćemo kompletnu situaciju istjerat na čistac, i svi koji su radili zlouporabe i bavili se kriminalnim radnjama bit će sankcionirani", poručio je Čobanković.

Ministarstvo će kompletan promet goveđim mesom staviti pod kontrolu i nadzor, a to je i u skladu s čvrstim opredjeljenjem i Vlade i premijera Ive Sanadera, rekao je Čobanković.

Najavio je da će Ministarstvo zaposliti još dodatnih 50 veterinarskih inspektora, a do lipnja se očekuje donošenje Pravilnika koji će regulirati promet mesa i mesnih prerađevina u maloprodaji.

"Uvjeren sam da ćemo tijekom ove godine izraditi sustav koji će potrošačima jamčiti kakvo meso kupuju (porijeklo, starost, farmu, odakle je, gdje je govedo ili june utovljeno)", rekao je ministar Čobanković.



Pisane vijesti