U nekoliko godina 50-ak ribarskih brodova

Hrvatska će u idućih nekoliko godina biti bogatija za 50-ak brodova namijenjenih ulovu sitne i krupne plave ribe u Jadranu i Mediteranu. Vlada je, naime, danas utvrdila model financiranja obnove i modernizacije ribarske flote.

ZAGREB, 24. veljače (Hina) - Hrvatska će u idućih nekoliko godina biti bogatija za 50-ak brodova namijenjenih ulovu sitne i krupne plave ribe u Jadranu i Mediteranu, Vlada je, naime, danas utvrdila model financiranja obnove i modernizacije ribarske flote.

U taj će se projekt u iduće tri, četiri godine uložiti 45 milijuna eura, istaknuo je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Gradnju brodova u hrvatskim brodogradilištima država će podupirati s 30 posto bespovratnih sredstava (po 10 posto dat će ministarstva poljoprivrede, gospodarstva i mora), 10 posto osigurat će ribar naručitelj, a za 60 posto iznosa naručitelj će se zaduživati preko HBOR-a.

Obnovom i modernizacijom ribarske flote želi se unaprijediti kvaliteta ribolova, povećati konkurentnost domaćih ribara, a ribolov s unutrašnjeg preusmjeriti na vanjsko more.

Prvi put nakon 20 godina država predlaže model financiranja obnove ribarske flote, istaknuo je Kalmeta.

Hrvatska trenutno ima oko 3.700 ribarskih plovila, ali loših karakteristika zbog kojih se ne može ribariti u vanjskom moru.

Godišnje se ulovi između 14 i 24 tisuće sitne plave ribe, ili tek osam posto procijenjene biomase što je, kaže Kalmeta, nedopustivo nisko.



Pisane vijesti