Ministar pravosuđa: Nagrade povjerenicima u postupku stečaja najniže su u EU, vodilo se računa o zaštiti potrošača

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/veljača/4 veljače/Foto-Hina.jpg

Na sjednici Vlade ministar pravosuđa Ante Šprlje predstavio je Prijedlog uredbe o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrade povjerenicima u postupku stečaja potrošača. Pojasnio je da sud rješenjem utvrđuje visinu nagrade i to u bruto iznosu.

Vlada Republike Hrvatske na danas održanoj, drugoj po redu sjednici, donijela je Prijedlog izmjena Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je da je temeljni razlog donošenja Zakona potreba hitnog pokretanja investicijskog ciklusa u Republici Hrvatskoj, koji je ujedno i glavni pokretač rasta i razvoja hrvatskoga gospodarstva. „Zakonom se skraćuju i ubrzavaju procesi ishođenja ukupne dokumentacije koja je neophodna da bi se ostvarili projekti“, kazao je ministar. Objasnio je da navedeni Zakon uključuje aktivno djelovanje i donošenje odluka Povjerenstva za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata, koje je osnovano Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 18. prosinca 2013. godine. „S obzirom da u Odluci nije predviđeno mjesto potpredsjednika Vlade nadležnog za gospodarstvo i investicije, kao niti mogućnost da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske nadležan za gospodarstvo i investicije ujedno i čelnik središnjeg tijela državne uprave nadležnog za gospodarstvo, ovu odredbu Zakona nužno je izmijeniti na način da predsjednik Povjerenstva bude po položaju potpredsjednik Vlade, a zamjenik predsjednika Povjerenstva čelnik središnjeg tijela“, kazao je ministar i dodao da će se tako omogućiti kontinuirani rad Povjerenstva i donošenje odluka.

Također, ministar Panenić govorio je o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. Naime, navedeni Zakon propisuje da Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima čine potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske zadužen za gospodarstvo, ministar financija, ministar gospodarstva, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, ministar poljoprivrede, ministar poduzetništva i obrta, ministar rada i mirovinskoga sustava. „Izmjene Zakona potrebne su kako bi član Povjerenstva mogao biti potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske kojeg odredi Vlada, te bi tako Povjerenstvo moglo nastaviti s radom u punom sastavu i donositi odluke i zaključke za koje je nadležno, a radi učinkovitog upravljanja trgovačkim društvima i drugim pravnim osobama od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku“, zaključio je ministar gospodarstva Panenić.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje predstavio je Prijedlog uredbe o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrade povjerenicima u postupku stečaja potrošača. Pojasnio je da sud rješenjem utvrđuje visinu nagrade, uzimajući u obzir obujam i složenost poslova, rad povjerenika na ispitivanju tražbina te vrijednost unovčene stečajne mase, nakon što povjerenik dovrši poslove za koje je imenovan, a nagrada se određuje u bruto iznosu. „Nagrade se propisuju u iznosu od 1.000 do 150.000 kuna, s tim da treba napomenuti da su to najniži iznosi koji se primjenjuju u Europskoj uniji. Itekako se vodilo računa da se svaki potrošač koji se nalazi u stečaju zaštiti od prekomjernih odbitaka za povjerenike“, naglasio je ministar Šprlje.

Vlada je utvrdila da nema primjedbi na Poslovnik Povjerenika za informiranje te je mišljenje uputila u Hrvatski sabor. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović posebno je istaknula važnost javnosti rada Povjerenika za informiranje. „Povjerenica za informiranje javnost rada ostvaruje redovitim izvješćivanjem javnosti putem internetske stranice i medija, objavljivanjem izvješća, organiziranjem javnih rasprava i drugih događaja. Isto tako, vrlo je važno naglasiti da je Poslovnikom uređeno da Povjerenica treba surađivati s tijelima javne vlasti, podnositi izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama jednom godišnje, a svake tri godine izvješćuje Europsku komisiju o dostupnosti informacija za ponovnu uporabu“, kazala je ministrica.

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da je Ministarstvo financija zaprimilo zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje za dodatnim sredstvima za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata, te je na sjednici za tu svrhu odobren iznos od 1.809.042,00 kuna.


Foto Hina

Stranica | Ante Šprlje