Ministar Primorac: Ispitujemo navodni sukob interesa članova prosudbenih skupina za znanstvene projekte

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ispituje navode da su članovi pojedinih prosudbenih skupina za znanstvene projekte u sukobu interesa, odnosno da odlučuju o vlastitim znanstvenim projektima, izvijestio je danas ministar Dragan Primorac.

ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ispituje navode da su članovi pojedinih prosudbenih skupina za znanstvene projekte u sukobu interesa, odnosno da odlučuju o vlastitim znanstvenim projektima, izvijestio je danas ministar Dragan Primorac.
On je to rekao tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje zastupnice nacionalnih manjina Zdenke Čuhnil, koja je ustvrdila da su predsjednici i članovi pojedinih prosudbenih skupina ujedno i nositelji projekata o kojima te skupine odlučuju.


Primorac je odgovorio da Ministarstvo ispituje takve navode, da će se eventualni sukob interesa u prosudbenim skupinama ukloniti, te da će odgovarati oni za koje se utvrdi da su sudjelovali u recenzijama vlastitih projekata.

Upozorio je, međutim, da se time najboljim znanstvenicima onemogućuje sudjelovanje u recenzijama, te ustvrdio da u SAD-u u prosudbenim skupinama sjede i nobelovci, te da odlučuju o projektima u kojima i sami sudjeluju.

Ratko Gajica (SDSS) upozorio je na zaostatke u povratu imovine, odnosno na slučajeve Srba čije su kuće i dalje zauzete, iako je njihovim privremenim korisnicima riješeno stambeno pitanje.
"Dokle će barabe biti zakon, s podrškom institucija i pojedinaca iz tih institucija", upitao je Gajica.


Premijer Ivo Sanader odgovorio je da ne zna ništa o takvim slučajevima.

Gajicu je uputio da nepravilnosti prijavi nadležnim tijelima, te naglasio kako se pravna država mora poštovati.

Nevenku Majdenić (HDZ) zanimalo je što Ministarstvo okoliša radi na mjerenju kakvoće zraka.

Ministrica Marina Matulović Dropulić odgovorila je da se kakvoća zraka za sada mjeri na 8 mjernih postaja, te da će Ministarstvo do kraja 2008. u sklopu PHARE programa izgraditi još 8 mjernih postaja.

Kao najveći problem naznačila je kakvoću zraka u Sisku, ističući da je Ministarstvo u posljednje 3 godine poduzelo niz akcija kako bi poboljšalo zrak u tom gradu.

"Na Sisku se puno radi, ali za sve treba određeno vrijeme"; rekla je ministrica.

Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor najavila je pak da će Vlada u svibnju krenuti s isplatom duga hrvatskim braniteljima po zakonu iz 2001. za što je u proračunu osigurano 187 milijuna kuna.

Na pitanje Ivana Bagarića (HDZ) o tijeku obnove zgrada sudova u RH, ministrica pravosuđa Ana Lovrin kazala je kako očekuje da će do svibnja biti gotovi radovi na obnovi zgrade vukovarskog suda koja je zaštićena kao spomenik kulturne baštine, a u ratu je potpuno razrušena.



Pisane vijesti