Ministar Primorac: Do kraja godine podmirit će se dugovi prema fakultetima

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac najavio je danas u Hrvatskom saboru da bi do kraja godine trebala biti podmirena sva dugovanja prema sveučilištima na ime neisplaćenih božićnica, regresa i drugih prava.

ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac najavio je danas u Hrvatskom saboru da bi do kraja godine trebala biti podmirena sva dugovanja prema sveučilištima na ime neisplaćenih božićnica, regresa i drugih prava.

U odgovoru na upit HSLS-ovca Zlatka Kramarića hoće li ove godine i kako njegovo ministarstvo podmiriti dugovanja, Primorac je rekao kako se nada da će oko 140 milijuna kuna duga u visokom obrazovanju, te oko 60 milijuna kuna u znanosti biti podmireno do kraja godine.

Izvijestio je da je Ministarstvo naslijedilo dug od 1,2 milijardi kuna u cijeloj vertikali obrazovanja, da je uspjelo vratiti oko 600 milijuna kuna, te da je nagodbom sa socijalnim partnerima iznos duga bitno smanjen zbog prekida zateznih kamata.

SDP-ovca Tonina Piculu zanimalo je zašto je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin za novinare u Virovitičko-podravskoj županiji rekao da ne vole Hrvatsku i da ju nikada nisu voljeli, upitavši ga i zašto je nabavka opreme za policiju u MUP-u zaštićena državnom tajnom.

Kirin mu je odgovorio da je njegova izjava o novinarima u jednom intervjuu izvučena iz konteksta, neprimjerenim ocijenivši pisanje tih novinara da, kao ministar, štiti lokalnu bandu na čelu sa županijskim čelnikom HDZ-a i saborskim zastupnikom Josipom Đakićem.

"Ti su novinari tri dana prije izbora u Pitomači pisali da se narod terorizira, ali su birači dali apsolutno povjerenje HDZ-u i Đakiću kao nositelju liste", rekao je ministar.

Na optužbe da nezakonito prikriva nabavku policijske opreme, Kirin je odgovorio da se posebna oprema, poput automobila presretača, ne može naći da hrvatskom tržištu, istaknuvši da u postupku nabavke sudjeluju svi u MUP-u, kao jamstvo da će se odabrati najbolja i najpovoljnija oprema.

Takvim se nabavama, dodao je, uštedjelo više milijuna proračunskih kuna u MUP-u.



Pisane vijesti