Ministar Šušnjar održao radni sastanak s predstavnicima HOK-a

Ministar gospodarstva Ante Šušnjar održao je radni sastanak s članovima predsjedništva Hrvatske obrtničke komore (HOK) na čelu s predsjednikom Daliborom Kratohvilom na temu mogućih unapređenja uvjeta rada za gotovo 119 tisuća hrvatskih obrtnika.

Kako su priopćili iz HOK-a, Šušnjar je obrtnicima rekao da su u resornom ministarstvu otvoreni za suradnju po svim pitanjima kako bi se postigli rezultati na dobrobit obrtništva.
 
Navode i da je najavljen zajednički rad na novom Zakonu u obrtu, s ciljem modernizacije obrtništva te s naglaskom na segment koji će obuhvaćati posebno uređenje malih trgovina, kako ograničenja rada nedjeljom ne bi štetila samozaposlenim obrtnicima i njihovim obiteljima.
 
Ministar je pozdravio takav prijedlog, istaknuo brojne prednosti postojećeg Zakona o trgovini za građane te izrazio svijest o specifičnim nišama u obrtništvu na koje takva ograničenja utječu u povećanoj mjeri, poput cvjećara i suvenirnica.
 
Predstavnici HOK-a su iznijeli zahtjev za preuzimanjem vođenja Obrtnog registra, koji je sada u nadležnosti Ministarstva gospodarstva, a u svrhu jačanja komunikacije s obrtnicima prilikom otvaranja obrta, i tijekom njihovog rada.
 
Razgovaralo se i o reformi strukovnog obrazovanja, stoji u priopćenju, koju HOK godinama zagovara i promiče, s naglaskom na učenju temeljenom na radu kao osnovi strukovnog obrazovanja.
 
Iz HOK-a su, kako navode, pozdravili najavljeno povećanje praga za paušalno oporezivanje na 50.000 eura, istaknuvši da su u svojim zahtjevima argumentirali potrebno povećanje spomenutog praga na 60.000 eura, osobito s obzirom na inflaciju.
 
Istaknuli su, također, potrebu za većim mogućnostima kreditiranja mikro i malih subjekata, za jednostavnijim pristupom sredstvima te lakšim i jednostavnijim pristupom europskim fondovima.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti