Ministar Vrdoljak s katarskim ministrom energetike i industrije: Hrvatska želi biti energetsko čvorište regije

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/ministar_vrdoljak_s_katarskim_ministrom_energetike_i_industrije_hrvatska_zeli_biti_energetsko_cvoriste_regije.jpg

Ministar energetike i industrije Države Katar dr.sc. Mohammed Bin Saleh Al-Sad, koji boravi u posjetu Vladi Republike Hrvatske, sastao se danas u Banskim dvorima s ministrom gospodarstva Republike Hrvatske Ivanom Vrdoljakom. Dvojica ministara potpisala su Memorandum o suglasnosti u području energetske tehnologije između Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske i Ministarstva energetike i industrije Države Katara, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

U izjavi za medije ministar Mohammed Bin Saleh Al-Sad kazao je da je svrha posjeta katarske delegacije, na poziv hrvatske Vlade, razmotriti sve mogućnosti suradnje, s obzirom da su odnosi između dvije zemlje na odličnoj razini. „Obje vlade smatraju da će ovakva čvrsta osnova za razvoj daljnje suradnje uroditi pozitivnim rezultatima na ekonomskoj razini. Sretni smo što su sva vrata otvorena, što nam omogućuje da dalje razvijamo suradnju na obostranu korist“.

Ministar Ivan Vrdoljak kazao je da je posjet visoke delegacije iz Katara još jedan korak prema onome što Hrvatska želi biti, a to je energetsko čvorište regije. „Ovaj posjet potvrđuje da je to veliki potencijal Hrvatske. Potpisali smo Memorandum o suradnji, koji definira i otvara vrata budućim konkretnim dogovorima“. Izvijestio je da je katarska delegacija iskazala interes za opskrbu LNG terminala. „Posjetit ćemo lokaciju, prezentirat ćemo im sve ostale strateške projekte Hrvatske, od plana izgradnje Jadransko-jonskog plinovoda, od novih eksploatacija i istraživanja u LNG-u, do budućnosti Ine kao strateške energetske kompanije“. Razgovarali su i o energetskoj politici Europe i regije. „Na dobrom smo putu da postignemo cilj što jeftinije i što sigurnije opskrbe energentima za građane Hrvatske i, posebno, za industrije Hrvatske“.



Pisane vijesti