Ministar Vukelić: Vlada će razmotriti svaki prijedlog izjednačavanja mirovina

Vlada će razmotriti svaki prijedlog za rješavanje problema oko izjednačavanja mirovina starih i novih umirovljenika, izjavio je danas ministar gospodarstva Branko Vukelić, odgovorivši na upit SDP-ovca Davorka Vidovića u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' hoće li HDZ-ova Vlada prihvatiti SDP-ov zakonski prijedlog o rješavanju spomenutog problema.

ZAGREB, 15. studenoga (Hina) - Vlada će razmotriti svaki prijedlog za rješavanje problema oko izjednačavanja mirovina starih i novih umirovljenika, izjavio je danas ministar gospodarstva Branko Vukelić, odgovorivši na upit SDP-ovca Davorka Vidovića u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' hoće li HDZ-ova Vlada prihvatiti SDP-ov zakonski prijedlog o rješavanju spomenutog problema.

Ministar je rekao da je Vlada svjesna problema zbog sve većih razlika u mirovinama starih i novih umirovljenika, te se pozvao na izjavu premijera Ive Sanadera da će Vlada, kako je osigurala povrat umirovljeničkog duga, znati riješiti i taj problem.

"Dobrodošao je svaki prijedlog koji će jamčiti pravedno rješenje, koji neće ugroziti financijsku stabilnost države", kazao je, napominjući da je Vlada, u dogovoru sa socijalnim partnerima, osnovala radnu skupinu koja radi na iznalaženju rješenja. "Tom se problemu pristupa ozbiljno i studiozno", dodao je ministar.

Dragica Zgrebec (SDP) Vukelića je upitala je li Vlada svjesna rekordnog vanjsko-trgovinskog deficita u ovoj godini, zna li da njezina politika stimuliranja uvoza uništava domaću proizvodnju.

Ministar gospodarstva kazao je da je Vlada svjesna problema sve većeg uvoza, ali je prozvao bivšu vlast da je "otvorila vrata politici koja je zanemarivala domaću proizvodnju".

Vukelić je kazao da, za razliku od bivše vlade, HDZ-ova konkretnim mjerama potiče proizvodnju i izvoz "koji raste iz dana u dan".

Osvrnuo se na novinske napise da su dosadašnje uprave Brodosplita, zbog navodnih kriminalnih radnji, odgovorne za ukupno 260 milijuna kuna gubitka tog splitskog brodogradilišta, ustvrdivši da taj podatak treba sagledavati u okviru odgovornosti svih uprava, a ne samo aktualne koju se proziva za pronevjeru šest milijuna dolara.

"Sve treba imati isti tretman, a nadležne institucije trebaju to istražiti. Kriminal nema politički predznak, a brodogradnja je prevažna za hrvatsko gospodarstvo da bi se svela na politička prepucavanja i iznošenje paušalnih ocjena", poručio je Vukelić.

Hrvatski sabor zaključio je 'aktualno prijepodne', a u 15 sati sjednicu nastavlja raspravom o izvješćima Mandatno-imunitetnog povjerenstva vezanima uz skidanje zastupničkog imuniteta Branimiru Glavašu.



Pisane vijesti