Premijer Sanader: Nedopustiva prodaja državnog zemljišta na Mljetu

Premijer Ivo Sanader danas je nedopustivom ocijenio prodaju zemljišta na Mljetu, napominjući da je i pravomoćnom sudskom presudom utvrđeno da je riječ o državnom, a ne općinskom zemljištu, kako to tvrdi SDP-ov načelnik Mljeta.

ZAGREB, 15. studenoga (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je nedopustivom ocijenio prodaju zemljišta na Mljetu, napominjući da je i pravomoćnom sudskom presudom utvrđeno da je riječ o državnom, a ne općinskom zemljištu, kako to tvrdi SDP-ov načelnik Mljeta.

"Osobno držim da je nedopustivo prodati nešto što nije tvoje, jer to nije općinsko, već državno zemljište, što je utvrđeno i pravomoćnom sudskom presudom", izjavio je premijer u saborskom 'aktualnom prijepodnevu', odgovarajući na pitanje nezavisnog zastupnika Ive Lončara što Vlada čini da se spriječi prodaja zemljišta na Mljetu.

Sanader je istaknuo kako Vlada čvrsto stoji na stavu da državno zemljište, posebno ono na otocima, treba sačuvati u hrvatskim rukama, i zaštititi od pretjerane izgradnje.

"U tom nastojanju bio sam uvjeren da imamo potporu svih stranaka, ali nakon ovoga u to sumnjam. Njegova stranka čak ga je (načelnika Mljeta) nagradila tako što ga je izabrala za čelnika dubrovačko-neretvanske organizacije SDP-a", rekao je.

Premijer je naglasio da to zemljište, čak i da je općinsko, ne bi trebalo prodavati.

"Hoćemo li rasprodati Mljet ili ga sačuvati? Ja sam da ga sačuvamo", poručio je.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin je, na upit HDZ-ovca Frane Matušića ima li elemenata za kazneni progon mljetskog načelnika zbog prodaje državnog zemljišta, kazala da će to u postupku utvrditi Državno odvjetništvo.

Napomenula je da je u dva ranija slučaja prodaje dijela spornog zemljišta sud presudio u korist države, odnosno utvrdio da je riječ o državnom poljoprivrednom i šumskom zemljištu.

Ministrica je najavila da će Ured državne revizije procijeniti je li u slučaju prodaje zemljišta na Mljetu nanesena šteta općini. Rekla je da će općina samo za sudske troškove morati platiti oko pola milijuna kuna.

Potvrdila je Matušićeve tvrdnje da je Državno odvjetništvo, i prije prodaje zemljišta, mljetskog načelnika upozoravalo da je riječ o državnom, a ne općinskom zemljištu.



Pisane vijesti