Ministarstvo vanjskih i europskih poslova snažno osudilo slanje sumnjivog paketa u ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova snažno je osudilo slanje „sumnjivog“ pisma veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu, a ministar Gordan Grlić Radman izrazio je solidarnost ukrajinskom veleposlaniku Vasiliju Kiriliču, priopćio je MVEP Hini.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko u petak je na Facebooku objavio da su veleposlanstvima u Hrvatskoj, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj i Austriji, te konzulatima u Napulju, Krakovu i Brnu poslani paketi „sa životinjskim očima“ te „impregnirani tekućinom karakteristične boje“.

„Snažno osuđujemo današnji čin slanja sumnjivog pisma namijenjenog ukrajinskom veleposlanstvu“, rekao je MVEP Hini. 

Hrvatsko ministarstvo dodalo je da je Grlić Radman u razgovoru s ukrajinskim veleposlanikom „iskazao solidarnost te potvrdio pomoć svih institucija, koje sudjeluju u istraživanju ovog čina zastrašivanja“.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu nije na upit Hine potvrdilo vijest niti iznijelo pojedinosti, dodajući da će naknadno objaviti priopćenje na svojim mrežnim stranicama.  

Ovaj incident dogodio se nakon šest pisama bombi poslanih na različite adrese u Španjolskoj, uključujući ukrajinsko veleposlanstvo u Madridu, veleposlanstvo SAD-a te ured premijera Pedra Sancheza.

"Proučavamo značenje te poruke", napisao je Nikolenko na Facebooku, dodajući da je ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio svim veleposlanstvima da pojačaju osiguranje.

Nikolenko na Facebooku također navodi da je vandaliziran stan veleposlanika u Vatikanu. Izvor u veleposlanstvu u Rimu je rekao da je pred vratima ostavljen ljudski izmet.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Kazahstanu je dobilo prijetnju bombom, no to kasnije nije potvrđeno, dodaje Nikolenko u objavi na društvenoj mreži, prenio je Reuters.

Veleposlanstvo u SAD-u je primilo pismo s člankom koji je kritičan prema Ukrajini, a to pismo, kao i većina ostalih, stigla je iz jedne Europske zemlje, rekao je Nikolenko ne otkrivajući detalje.

MUP: Ukrajinsko veleposlanstvo obavijestilo policiju o sumnjivoj pošiljci

Ministarstvo unutarnjih poslova u petak je Hini potvrdilo da ih je ukrajinsko veleposlanstvo obavijestilo kako je od djelatnika pošte trebalo preuzeti pošiljku koju su odbili zaprimiti zbog ranijeg upozorenja ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

Pošiljku su odbili zaprimiti zbog upozorenja ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova da su i druga ukrajinska veleposlanstva diljem Europe s adrese tog pošiljatelja zaprimili sumnjive pošiljke.

"Odmah po saznanju policija je poduzela mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a u koordinaciji s drugim sigurnosnim službama i u kontaktu s ukrajinskim veleposlanstvom", priopćio je MUP.
 
Podsjećaju da su diplomatska i konzularna predstavništva stranih država u RH objekti čija zaštita se provodi temeljem važeće Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja, a o čemu se, iz razumljivih razloga, detalji ne iznose u javnost.

Kriminalističko istraživanje se nastavlja, a pošiljka/pismo je u posjedu policije te će se prema njemu postupati s ciljem utvrđivanja porijekla i sastava, navode u priopćenju.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Hrvatskoj je jedno u nizu diplomatskih predstavništava te države koje je primilo "krvave pakete" sa životinjskim očima, objavilo je u petak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti