Ministri Bačić i Anušić obišli radove u Donjoj Stubici, obnovljeno 156 objekata u vrijednosti od 122 milijuna eura

Slika /Vijesti/2023/Studeni/Bačić i Anušić.jpg

Potpredsjednici Vlade i ministri Ivan Anušić i Branko Bačić prisustvovali su danas u Donjoj Stubici uklanjanju obiteljske kuće uništene u potresu, za čije je rušenje i gradnju zamjenske zbog nepristupačnog terena Hrvatska vojska izgradila privremeni pontonski most. Ministar Bačić istaknuo je da je iz Fonda solidarnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji financirana konstrukcijska obnova 156 objekata, u vrijednosti od 122 milijuna eura, a ministar Anušić kako neće dopustiti da kanaderi ne budu spremni za požarnu sezonu. „Vrlo brzo imat ćemo konkretna rješenja“, kazao je. Svinjogojcima je poručio da im Vlada želi pomoći.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić istaknuo je kako posao oko uklanjanja i ugovaranja izgradnje zamjenske kuće nije mogao početi ranije jer je zbog tamošnjeg potoka bio onemogućen pristup kući građevinskim vozilima.
 
"Odlučili smo zajedno sa Hrvatskom vojskom i napravili ovaj lansirni most te danas svjedočimo početku radova", rekao je ministar Bačić.
 
Ministar obrane Ivan Anušić rekao je da je pontonski most izgrađen za samo tri dana.
 
"Naša pukovnija je to odradila bez ikakvih problema i pokazala spremnost ne samo kada govorimo o obrani i sigurnosti Republike Hrvatske, nego i kada govorimo o obnovi od svih elementarnih nepogoda koji su proteklih nekoliko godina zadesile Hrvatsku", rekao je Anušić.
 
Bačić je naveo da je iz Fonda solidarnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji financirana konstrukcijska obnova 156 objekata, u vrijednosti od 122 milijuna eura, a isplaćeno je 117 milijuna eura.
 
Upitan zašto se tek sada kreće s rušenjem i obnovom pojedinih objekata odgovorio je kako ne želi odobravati višestruko skuplje ponude.
 
"Morate razumjeti da postoji odgovornost mene kao ministra. Ponude koje dvostruko ili trostruko prelaze projektirane cijene ne želimo i nećemo potpisivati. Takav je slučaj bio i na području Krapinsko-zagorske županije i tek danas izvodimo radove zato što smo poništavali natječaj", rekao je Bačić.
 
Anušić: Nećemo dopustiti nespremnost za požarnu sezonu
 
Ministar Anušić kazao je da unatoč najavi štrajka radnika Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC) neće dopustiti da ZTC bude nespreman za požarnu sezonu.
 
Najavio je da će uskoro posjetiti Centar i dogovoriti sve što bi trebalo spriječiti nespremnost ZTC-a za pripremu kanadera i svih zrakoplova potrebnih u požarnoj sezoni.
 
„Radnici u ovom trenutku iskazuju nezadovoljstvo, no vrlo brzo ćemo imati konkretna rješenja. Sve ćemo napraviti da se ne ponovi situacija od prije dvije-tri godine, kada kanaderi nisu bili potpuno spremni, a požarna sezona je već bila započela“, rekao je Anušić.
 
Također je najavio da će se ubrzo znati više o rokovima izvršenja ugovora sklopljenog s MORH-om 2014. godine, koji je od Brodosplita Tomislava Debeljaka naručio izradu obalnih ophodnih broda.
 
Kazao je kako se radi o kompleksnoj situaciji jer su ugovori potpisani prije gotovo 10 godina i dodao: „Ne bih upirao prstom u nikoga od svojih prethodnika".
 
"Sutra ujutro smo na sastanku u Splitu, nakon toga ćemo znati puno više o rokovima imati podrobnije informacije. Još 2014. godine potpisani su ugovori, 2018. su trebale biti isporuke svih obalnih ophodnih brodova. Sada je 2023. godina, a brodova nema", rekao je.
 
O svinjogojcima: Moramo sjesti svi za stol i razgovarati bez ikakvih ucjena
 
Komentirao je i prosvjed svinjogojaca, kojima je poručio da im Vlada želi pomoći.
 
"Ucjene i isključivosti u ovoj situaciji nema i na takav način se ne može pregovarati s Vladom. Moramo sjesti svi za stol i razgovarati bez ikakvih ucjena", kazao je.
 
Kazao je da se nada da će doći do zajedničkog rješenja i da će se ljudi vratiti kućama, dodavši kako svi moraju biti svjesni opasnosti svinjske kuge i što je ona učinila Fondu svinjogojstva ne samo u Hrvatskoj, već diljem zemalja EU-a.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti