Ministri Ćorić i Szijjártó u Budimpešti: Nastavit će se razgovori o suradnji na daljnjoj realizaciji LNG terminala

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sastao se u četvrtak u Budimpešti s mađarskim ministrom vanjskih poslova Péterom Szijjártom. Uz ministra Ćorića bila je direktorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u priopćenju ističe da će projekt LNG terminala na otoku Krku doprinijet će diverzifikaciji dobavnih pravaca, a razgovori o suradnji Hrvatske i Mađarske na daljnjoj realizaciji projekta će se nastaviti.

Sastanak je održan na poziv mađarskoga ministra vanjskih poslova na temu mađarskog interesa za realizaciju projekta LNG terminala na otoku Krku, kao i statusa realizacije dvosmjernog protoka plina na interkonekciji s Mađarskom

Iz Ministarstva navode da je ministar Ćorić izvijestio mađarskog ministra o odluci hrvatske Vlade o financiranju prve faze projekta LNG terminala na otoku Krku od 30. siječnja 2019. godine, donošenju konačne investicijske odluke od strane skupštine društva LNG Hrvatska d.o.o. i trenutnom statusu realizacije projekta.

"Ministri su zaključili da će projekt doprinijeti diverzifikaciji dobavnih pravaca. O suradnji između dviju država na daljnjoj realizaciji projekta nastavit će se voditi razgovori", zaključuje se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Mađarski MVP: Plin s juga unaprijedio bi energetsku sigurnost

Ranije je o sastanku dvojice ministara u priopćenju mađarskoj novinskoj agenciji MTI izvijestilo Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske, navodeći da je na susretu ocijenjeno da bi mađarska energetska sigurnost bila unaprjeđena dobavnim plinskim pravcem s juga.

Strane su se složile da sigurnost opskrbe energijom u srednjoj Europi ostaje jedan od najvažnijih regionalnih rizika, te su stoga potvrdili svoju predanost produbljivanju mađarsko-hrvatske energetske suradnje, izvijestili su. 

U priopćenju su naveli kako bi veliki korak naprijed u odnosu na mađarsku energetsku sigurnost bio ako bi se otvorila prilika za kupnju prirodnog plina s juga.

"Gospodin Szijjártó i njegov hrvatski kolega smatraju kako je iznimno važno da je hrvatska Vlada donijela konačnu odluku o ulaganju o izgradnji LNG terminala na otoku Krku, te da se hrvatska kompresorska stanica gradi prema planiranoj dinamici, zbog čega će biti moguć dvosmjerni protok plina na mađarsko-hrvatskom interkonektoru", navodi se u priopćenju koje je prenijela mađarska novinska agencija.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomislav Ćorić