Ministrica Brnjac s direktorima županijskih TZ-a o važnosti poboljšanja epidemiološke situacije

U pripremama za turističku sezonu epidemiološka situacija i dalje ostaje ključna i zato je nužno da Hrvatska na epidemiološkoj karti bude u zelenom, ističu iz Ministarstva turizma i sporta u priopćenju o sastanku ministrice Nikoline Brnjac s direktorima županijskih turističkih zajednica.

Kako se navodi u priopćenju, na sastanku je bilo riječi o uspostavi dodatnih punktova za testiranje turista, provjeri poštivanja protokola u okviru projekta Safe stay in Croatia, akciji "Hrvatski otoci -zeleni otoci" te sportskom događaju WRC Croatia Rally 2021.

"Kontinuirano radimo na svim aspektima sigurnosti, dogovorili smo prioritetno cijepljenje za turističke djelatnike, izdvojili znatna sredstva za sufinanciranje brzih antigenskih testova, jedina smo država koja je od početka travnja otvorena za turiste, uključujući i građane trećih zemalja. Posebno veseli činjenica da su direktori regionalnih turističkih zajednica prepoznali važnost projekta 'Safe stay in Cratia' te su u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama i regionalnim javno zdravstvenim službama uspostavili već 250 punktova za testiranje turista. Optimistična sam, ali moramo nastaviti s pripremama najvećom ozbiljnošću. Svatko od nas odgovoran je za rezultate", poručila je Brnjac.

Istaknula je da Ministarstvo i diplomatskim putem, kao i preko predstavništava HTZ-a, nastoji Hrvatskoj osigurati uvjete za što bolju turističku sezonu.

Nužno da Hrvatska na epidemiološkoj karti bude u zelenom

Iz Ministarstva ističu i kako u pripremama za turističku sezonu epidemiološka situacija i dalje ostaje ključna te je zato nužno da Hrvatska na epidemiološkoj karti bude u zelenom.

S digitalnim alatom Enter Croatia Hrvatska je prošle godine bila predvodnica u korištenju novih tehnologija u turizmu, a iz Ministarstva naglađavaju kako se ove godine s naših emitivnih tržišta bilježe iznimno pozitivne reakcije na projekt "Safe stay in Croatia", kojim se potiče dionike u turizmu i turiste na pridržavanje epidemioloških mjera.

Ministrica je naglasila i kako je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) pokrenuta i akcija "Hrvatski otoci - zeleni otoci" te kako će turistima na internet stranici www.safestayincroatia.hr, osim informacije o epidemiološkom stanju po županijama, biti vidljiv i prikaz podataka o epidemiološkoj situaciji na hrvatskim otocima.

Ministrica Brnjac zahvalila je direktorima regionalnih turističkih zajednica na dostavljenim prijedlozima smanjenja turističke pristojbe po noćenju.

"Izvijestila ih je da, s obzirom na to da posebne okolnosti još uvijek traju, Ministarstvo turizma i sporta planira umanjiti iznose paušala za plaćanje turističke pristojbe i članarine za privatne iznajmljivače za 50 posto, te sukladno razgovorima sa sektorom nautike, paušal za nautičare za 20 posto", najavljuju iz Ministarstva.

Ministrica se osvrnula i na jedno od najvećih sportskih natjecanja u svijetu automobilizma, Svjetsko prvenstvo u reliju koje se ove godine po prvi puta održava u Hrvatskoj, poručivši kako je to još jedna potvrda da su sport i turizam izvrstan spoj za promociju naše zemlje u svijetu, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Nikolina Brnjac