Medved: Od 1. svibnja obnova nekonstrukcijskih elemenata na oštećenim objektima

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je nakon sastanka Stožera civilne zaštite u dijelu koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije o aktivnostima Stožera za obnovu. Posebno je zahvalio načelniku općine Topusko Ivici Kuzmiću i ravnatelju Termi Domagoju Mosleru na prihvaćanju, smještaju te skrbi za osobe koje su nakon potresa privremeno smještene u Termama, njih oko 170.

Naveo je da je do sada u županiji prikupljeno više od četiri tisuće zahtjeva za brzom obnovom oštećenih objekata te da se od 1. svibnja počinje s obnovom nekonstrukcijskih elemenata (dimnjaci, zabatni zidovi, krovišta), kako bi se u ljetnom razdoblju stvorili preduvjeti za vraćanje gotovo 20 tisuća obitelji u njihove domove.

Do sada je, dodao je Medved, uklonjeno više od 30 objekta koji su oštećeni do te mjere da prijete sigurnosti ljudima.

Od ovog tjedna počinje se s još intenzivnijim uklanjanjem takvih objekata - u općini Jasenovac i Majur njih deset, a uklanjat će se objekti u Hrvatskoj Kostajnici, Sisku, Petrinji, Glini, naveo je.

Projekt "Topusko - pametni termalni grad"

Načelnik Kuzmić rekao je da je danas najsretniji načelnik općine u Hrvatskoj jer se, nakon 200 godina, može reći da s današnjim danom počinje obnova jednog modernog Topuskog, odnosno vraćanje mjestu pozicije bisera kontinentalnog turizma.

Projekt "Topusko - pametni termalni grad", vrijedan ukupno 600 milijuna kuna, predviđa obnovu postojećih kapaciteta, obnovu kapaciteta stradalih u Domovinskom ratu te izgradnju objekata prilagođenih lječilištu, istaknuo je.

I on je naglasio važnost najave rješavanja problema prometne izoliranosti, a istaknuo je i potpisivanje sporazuma o izgradnji višestambene zgrade za potrebe ratnih te stradalnika od potresa, a u kojoj će se, dodao je, stambeno moći zbrinuti i mlade.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti