Ministrica Divjak: U Narodnim novinama objavljena 24 kurikuluma, idući tjedan većina preostalih

"U Narodnim novinama u srijedu su objavljene odluke o donošenju 24 kurikuluma, a velika većina preostalih trebala bi biti objavljena idući tjedan", izjavila ispred Banskih dvora ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Istaknula je da su danas u  Narodnim novinama objavljena 24 kurikuluma. "To je za mene jako važan trenutak i možda najvažniji razlog zašto sam se upustila u pustolovinu da uđem u politiku i budem ministrica", rekla je.

Najavila je da se idući tjedan očekuje većina preostalih kurikuluma, odnosno još 13 ili 14 njih.

Divjak je naglasila da svi kurikulumi moraju biti napravljeni tako da poštuju princip "manje bubetanja činjenica, a puno više kritičkog razmišljanja i rada na problemima".

Što se tiče protivnika obrazovne reforme, smatra da će ih i dalje biti, ali s njima se mora razgovarati, sve raščistiti i svi "moraju dati argumente".

Četiri međupredmetna kurikuluma za osnovne i srednje škole

U Narodnim novinama objavljene su odluke o donošenju kurikuluma za engleski, francuski, njemački, talijanski, latinski i grčki za osnovne škole i gimnazije, za likovnu kulturu za osnovne škole te likovnu umjetnost za gimnazije, glazbenu kulturu za osnovne škole te glazbenu umjetnost za gimnazije, tehničku kulturu za osnovne škole, prirodu i društvo za osnovne škole, prirodu za osnovne škole, biologiju za osnovne škole i gimnazije, geografiju za osnovne škole i gimnazije, matematiku za osnovne škole i gimnazije te za sociologiju, filozofiju, politiku i gospodarstvo, logiku i psihologiju za gimnazije.

Donesene su i odluke o donošenju četiri međupredmetna kurikuluma za osnovne i srednje škole: Poduzetništvo, Učiti kako učiti, Održivi razvoj te Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije.

Međupredmetne teme, smatra Divjak, "sada su izvrsno obrađene i prvi put ulaze u naš prostor te sada treba istraživati kako ih povezati s ostalim predmetima".

Pisane vijesti