Ministrica kulture u Petrinji, obišla radove na obnovi 26 zgrada

Slika /Vijesti/2023/Srpanj/18 srpnja/HN20230718134397.jpg

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišla je radove na obnovi 26 potresom oštećenih zgrada u centru Petrinje, a održala je i radni sastanak s gradonačelnicom Petrinje o tijeku radova u kulturno-povijesnom dijelu grada. 

"Izvode se radovi na 14 građevina u strogom centru grada, a za ostalo ili čekamo završetak projekata koji se pregledavaju ili su u tijeku postupci javna nabave za izvođenje radova", kazala je medijima gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Ministarstvo kulture i medija je na području Petrinje realiziralo 20 projekata od kojih je jedan dio financiran redovitim sredstvima za konstrukcijsku obnovu iz Fonda solidarnosti, a pet zgrada financirano je vaučerima. 

"Zadovoljna sam što se tiče Fonda, više od 50 posto sredstava je realizirano, a za nastavak konstrukcijske obnove osigurana su sredstva iz državnog proračuna, pa očekujem da će najveći dio biti završen do kraja ove kalendarske godine", rekla je ministrica.

U potresu 29. prosinca 2020. godine, povijesna urbana cjelina Petrinje najteže je stradala, a većina povijesnih zgrada pretrpjela je teška i razorna oštećenja.

Petrinja neće izgubiti svoju vizuru

Centar grada, kao svojevrsni simbol baštine, obnovit će se na način da grad neće izgubiti svoju vizuru, a svi korisnici prostora za stanovanje ili poslovanje će to moći nastaviti, rekla je ministrica.  "Razumijem želju da budemo što brži i učinkovitiji, međutim, za složene projekte obnove kulturne baštine potrebno je vrijeme, kazala je i naglasila kako je struka apsolutno odgovorila izazovu.

Putem Ministarstva realizirano je 450 milijuna eura, a taj iznos ne podrazumijeva samo obnovu spomenika, već i zgrada javne namjene, sudova, državnih zgrada te gradske i županijske urede Grada Zagreba, Banovine, ali i susjednih županija.

Trenutno treba provesti javnu nabavu za još 11 zgrada od njih 26 čija je obnova obuhvaćena Programom cjelovite obnove kulturno-povijesne cjeline Grada Petrinje. Ministrica procjenjuje da se radi o vrijednosti od oko 61 milijun eura.

Sisak nije odgovorio izazovu

Ističe kako grad Sisak nije odgovorio izazovu te kako zgrade koje su u njihovom vlasništvu, u najvećoj mjeri, nisu započele s obnovom.

"Je li to manjak interesa ili nedostatak sposobnosti, ali sa žaljenjem mogu reći -svi su podaci javno dostupni, može se vrlo lako usporediti za koje su sve objekte odobrena sredstva, a zapravo nije ništa poduzeto", rekla je ministrica.

Za konstrukcijsku obnovu sredstva će i dalje biti na raspolaganju, a ministrica poziva sve koji već nisu, da započnu s realizacijom konstrukcijske obnove.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek