Ministrica Marina Matulović-Dropulić: U rušenju nema selektivnog pristupa

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić odbacila je danas u Saboru tvrdnju HNS-ovca Jakše Marasovića da Ministarstvo selektivno ruši bespravno sagrađene objekte, odnosno da su neki građani "jednakiji" pred državom.

ZAGREB, 27. rujna (Hina) - Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić odbacila je danas u Saboru tvrdnju HNS-ovca Jakše Marasovića da Ministarstvo selektivno ruši bespravno sagrađene objekte, odnosno da su neki građani "jednakiji" pred državom.

Marasović je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, kazao kako su kuće koje Ministarstvo ruši u općini Rogoznica sagrađene ilegalno, ali da je ilegalno i njihovo rušenje, budući da općina nema prostornog plana.

Pitao je i kada će početi rušiti ilegalne objekte u Zagrebu, Kaštelima ili Splitu.

Ministrica mu je odgovorila da su i u tim gradovima rušeni ilegalni objekti, ali isključivo oni koje nije moguće legalizirati, što je slučaj i u drugim sredinama.

Podsjetila da postoji prostorni plan Šibensko-kninske županije, iz kojega se jasno vidi da su kuće u Rogoznici izgrađene na području koje nije građevinsko.

Kazala je i da je Ministarstvo u Rogoznici rušilo i prije dvije godine, ali da je bespravna gradnja nastavljena.

Ocijenivši da je prošla vlast dodatno potaknula bespravnu gradnju, Matulović-Dropulić je istaknula da je 2001. prostorne planove imalo svega 157 jedinica lokalne samouprave, a da je trenutno gotovo ili pred donošenjem 466, od ukupno 550 prostornih planova.

Nezadovoljan odgovorom, Marasović je ustrajao na tvrdnji da je rušenje selektivno. "Ljudi dolje vjeruju da im se kuće ne bi rušile da su srpske ili romske", poručio je.

Manjinskog zastupnika Furia Radina zanimalo je zašto policija još nije otkrila počinitelje niza krađa i gaženja simbola talijanske manjine.

"Unatoč zalaganju istarske policije, ni jedan počinitelj nije poznat pa ne znamo je li riječ o huliganima, vrijeđanju, ili je to, ne daj Bože, usmjereno protiv interesa RH", upozorio je Radin.

Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin odgovorio mu je da će policija uskoro građane pozvati da se angažiraju oko otkrivanja počinitelja, odnosno da policiji prenesu eventualna saznanja o tim slučajevima.

Zastupnika je upozorio i da "nema istarske, nego hrvatske policije, koja jednako djeluje na cijelom državnom teritoriju", za što je zaradio pljesak iz HDZ-ovih klupa.



Pisane vijesti