Ministar Primorac: Hrvatska spremna za obvezatno srednje školovanje

Hrvatska u ovom trenutku ima kadar i prostor za uvođenje obvezatnog srednjoškolskog obrazovanja, rekao je danas u Saboru ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

ZAGREB, 27. rujna (Hina) - Hrvatska u ovom trenutku ima kadar i prostor za uvođenje obvezatnog srednjoškolskog obrazovanja, rekao je danas u Saboru ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

Primorac je, odgovarajući na pitanje Marija Zubovića (HDZ) kako namjerava uvesti obvezu srednjoškolskog obrazovanja, kazao kako je u tu svrhu iz državnog proračuna izdvojeno 340 milijuna kuna, a da je 720 milijuna decentraliziranih kuna do sada uloženo u izgradnju i dogradnju školskih objekata.

U posljednje tri godine zaposleno je 2.500 učitelja u osnovnom i srednjem školstvu, a za 25 posto kapaciteta u učeničkim domovima je slobodno, što znači da smo spremni obuhvatiti prvu generaciju obveznih srednjih škola, rekao je Primorac.

Napomenuo je da srednju školu u Hrvatskoj ne završi 15 do 25 posto djece, što je oko 70.000 djece u osmogodišnjem periodu.

Mariju Lugarić (SDP) zanimalo je hoće li Ministarstvo i kada stvarno i realno povećati plaće učiteljima.

Najavljeno pet postotno povećanje plaća Lugarić smatra nedovoljnim, budući da je i tolika i stopa inflacije.

Primorac je odgovorio da Vlada sa socijalnim partnerima pregovara o jedinstvenoj politici plaća u javnom sektoru.

Podsjetio je i da ga je na ministarskoj fotelji dočekalo 1,2 milijardi kuna duga za regres i smjenski rad učitelja.

"Da nije bilo tog duga, plaće smo mogli povećati za skoro 40 posto", rekao je Primorac.



Pisane vijesti