Ministrica Škare-Ožbolt: Savjet prijatelja suda prikuplja građu za obaranje haških optužnica

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izvijestila je danas saborske zastupnike da Savjet prijatelja suda intenzivno radi na pripremi dokumentacije koja bi trebala oboriti neprihvatljive dijelove haških optužnica protiv hrvatskih generala, posebno one o zločinačkom pothvatu i etničkom čišćenju.

ZAGREB, 25. siječnja (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izvijestila je danas saborske zastupnike da Savjet prijatelja suda intenzivno radi na pripremi dokumentacije koja bi trebala oboriti neprihvatljive dijelove haških optužnica protiv hrvatskih generala, posebno one o zločinačkom pothvatu i etničkom čišćenju.

Ministrica je u 'aktualnom prijepodnevu' kazala da njezino Ministarstvo sustavno analizira svu pripadajuću dokumentaciju i ubrzano se priprema za haško suđenje, u koje će se Hrvatska, kaže, aktivno uključiti preko instituta prijatelja suda.

Dodala je da ne može izaći u javnost s tim što to točno Savjet prijatelja suda konkretno čini kako bi pomogao da se obore neprihvatljivi dijelovi optužnica.

Škare Ožbolt je izvijestila i da njezino ministarstvo intenzivno radi na pripremi sudaca i državnih odvjetnika za procesuiranje ratnih zločina, da su za to učinjeni svi tehnički i materijalni preduvjeti.

Prebacivanje slučaja Norac-Ademi iz Haaga u Hrvatsku dokaz je da je hrvatsko pravosuđe spremno na najbolji način, nepristrano i objektivno voditi takve procese, kazala je ministrica.

Ministar kulture Božo Biškupić odgovorio je HDZ-ovoj zastupnici Zdenki Babić Petričević da i Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata radi na prikupljanju dokumentacije i arhivske građe vezane uz Domovinski rat, također kako bi pomogao u obrani hrvatskih generala optuženih u Haagu za ratne zločine.

Centar danas, dodao je, ima 11 zaposlenika koji intenzivno rade na prikupljanju arhivske građe iz Domovinskog rata.



Pisane vijesti