Ministar Ljubičić: 'Do kraja 2006. potpuna informatizacija sustava primarne zaštite'

Ministar zdravstva Neven Ljubičić danas je u Saboru najavio da će se do kraja godine u potpunosti informatizirati sustav primarne zdravstvene zaštite, te da će se krenuti i s informatizacijom bolnica.

ZAGREB, 25. siječnja (Hina) - Ministar zdravstva Neven Ljubičić danas je u Saboru najavio da će se do kraja godine u potpunosti informatizirati sustav primarne zdravstvene zaštite, te da će se krenuti i s informatizacijom bolnica.

Odgovarajući na pitanje HDZ-ove zastupnice Karmele Caparin koje projekte Ministarstvo priprema u sklopu zdravstvene strategije, Ljubičić je, tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, kazao i da će se u zdravstvo idućih godina uvesti sustav financiranja kakav imaju Slovenija i Austrija.

Damir Kajin (IDS) izrazio je nevjericu zbog medijske informacije da su sindikalni čelnici pristali na 15-postotno povećanje participacije za zdravstvene usluge.

Premijer Ivo Sanader odgovorio je da sindikalni čelnici ni u čemu nisu popustili.

"Mi smo jučer sa socijalnim partnerima konstatirali kakvo je stanje, a sindikati će u petak na sastanku s resornim ministrom ići u detalje", kazao je.

Kajinu je poručio da se ne mora bojati za čelnike sindikalnih središnjica, jer su, kaže, oni odgovorni ljudi i znaju da je ovakvo stanje neodrživo.

Kazao je i kako sada nije pravo vrijeme za veliku zdravstvenu reformu, te da će se s njom možda krenuti za tri do pet godina, do kad će, uvjeren je, ojačati gospodarstvo i porasti standard građana.

Zdravstvena tematika zanimala je i Dragicu Zgrebec (SDP), koja je premijera upitala "hoće li konačno štogod promijeniti u zdravstvenom sustavu, umjesto da sve neracionalnosti u tom sustavu prebacuje na građane".

Sanader joj je odgovorio da je "prava pacijenata skidala bivša vlada, o ova ih pokušava vratiti".

Odgovor Dragice Zgrebec prekidao je upadicama, što je Zgrebec ocijenila nedopustivim ponašanjem i zatražila pisani odgovor Vlade.



Pisane vijesti