Ministrica Grabar-Kitarović: Naznake o ulasku u NATO Hrvatska bi mogla dobiti još 2006.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' kako očekuje da bi Hrvatska još ove godine, na summitu NATO-a, mogla dobiti naznake kada bi mogla dobiti poziv za pristupanje tom vojnom savezu.

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u saborskom 'aktualnom prijepodnevu' kako očekuje da bi Hrvatska još ove godine, na summitu NATO-a, mogla dobiti naznake kada bi mogla dobiti poziv za pristupanje tom vojnom savezu.

Odgovarajući na upit HDZ-ovca Velimira Pleše, ministrica je kazala da članstvo u NATO-u ostaje jedan od temeljnih vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske, da nije riječ samo o vojnom savezu, već sustavu temeljnih vrijednosti mira i demokracije.

Istaknula je da je Hrvatska u uznapredovaloj fazi pristupanja NATO-u, da očekuje kako će reforme koje poduzima biti prepoznate te biti temelj da Hrvatska što prije bude pozvana u članstvo.

"Očekujem da bismo još ove godine, na summitu NATO-a, mogli dobiti takve naznake", rekla je Grabar Kitarović.

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta odbacio je tvrdnje SDP-ovca Miroslava Korenike da je jedan od njegovih (Kalmetinih) državnih tajnika potpisao CEAC sporazum kojim se Hrvatska odriče nadzora svog zračnog prostora koji joj je godišnje 'namaknuo' 30-ak milijuna eura.

Kalmeta je istaknuo da je Hrvatska potpisala sporazum još 1997., ali da on nikada nije ratificiran, da nikada nije zaživio jer ga nije ratificirala ni Slovenija, a Italija iz njega izlazi.

Hrvatska će, kaže, nastaviti razgovore o tom pitanju te razmotriti koje bi koristi imala od takvog sporazuma.



Pisane vijesti