Premijer Sanader: Milanovićeva presuda apsolutno neprihvatljiva

Premijer Ivo Sanader danas je apsolutno neprihvatljivom ocijenio presudu gospićkog suca Branka Milanovića u kojoj je obrazložio da nasilno guranje prsta u anus nije silovanje i da se radi o radnji izjednačenoj s rukovanjem.

ZAGREB, 25. siječnja 2006. (Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je apsolutno neprihvatljivom ocijenio presudu gospićkog suca Branka Milanovića u kojoj je obrazložio da nasilno guranje prsta u anus nije silovanje i da se radi o radnji izjednačenoj s rukovanjem.

Sanader je to kazao tijekom saborskog aktualnog prijepodneva na pitanje Alenke Košiše Čičin-Šain (HNS), kada će se provesti nadzor nad radom Županijskog suda u Gospiću, te hoće li Milanović biti kažnjen zbog postupaka kojima je ponizio profesiju.

"Meni je ovaj događaj apsolutno neprihvatljiv i ja se s njim nikako ne mogu složiti", odgovorio je Sanader.

Naglasio je da mu nije običaj komentirati nepravomoćne presude te da, kao predsjednik Vlade, ne želi ni na koji način utjecati na rad sudbenih tijela, ali da postoje neki događaji koje se mora komentirati.

"Ovaj mi je događaj potpuno neprihvatljiv i ja se ne mogu s njim ni na kakav način složiti niti ga mogu prihvatiti, ali imamo pravo neke stvari u Hrvatskoj ipak komentirati", dodao je.

Željko Pecek (HSS) pitao je u koliko je jedinica lokalne samouprave do promjene vlasti došlo političkom trgovinom.

Ustvrdio je da je "Hrvatska u posljednje dvije godine najviše napredovala po mitu i korupciji", te da se "osim trgovanjem, promjene vlasti mimo volje građana vrše i putem pritisaka, ucjena i prijetnji".

Sanader mu je odgovorio da HDZ sigurno neće sudjelovati u političkim trgovinama, ponovivši da je u saborskoj proceduri zakonski prijedlog koji jasno kaže da je mandat neprenosiv i da on pripada vijećniku.

Kazao je i kako je otvoren za pregovore o inicijativi da se stranke na terenu obvežu da neće prihvaćati prebjege iz drugih stranaka, te pozvao predsjednike drugih stranaka na razgovor o takvoj mogućnosti.



Pisane vijesti