Ministrica vanjskih poslova i glavni pregovarač zadovoljni korištenjem fondova i screeningom

Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izrazili su u četvrtak zadovoljstvo korištenjem sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije, kao i odvijanjem procesa screeninga, izrazivši nadu da će se visoki ritam pristupnih pregovora nastaviti i u sljedećoj godini.

ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović i glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak izrazili su u četvrtak zadovoljstvo korištenjem sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije, kao i odvijanjem procesa screeninga, izrazivši nadu da će se visoki ritam pristupnih pregovora nastaviti i u sljedećoj godini.

Ministrica Grabar Kitarović naglasila je na tematskoj sjednici Vlade posvećenoj pregovorima s Europskom unijom i njihovom utjecaju na gospodarski razvoj Hrvatske visoki postotak iskorištenosti sredstava iz fondova PHARE, ISPA, SAPARD i CARDS, te je kazala da je "iznimno važno da se takvi rezultati zadrže i za program IPA".

IPA program vrlo je važan u budućim aktivnostima Hrvatske vezanim uz pridruživanje Europskoj uniji budući da će u sljedećoj Financijskoj perspektivi EU-a u razdoblju od 2007. do 2013. on zamijeniti sadašnje pretpristupne programe PHARE, ISPA, SAPARD i CARDS.

Iz programa PHARE Hrvatskoj su u 2005. alocirana sredstva u vrijednosti 80 milijuna eura a zbog kvalitete projekata dodano je još sedam milijuna eura, dok će za 2006. na raspolaganju vjerojatno imati i preko 100 milijuna eura.

ISPA je dodijelila bespovratna sredstva za dva projekta, a na sljedećoj sjednici Upravljački odbor tog fonda trebao bi razmotriti još neke projekte.

Iz SAPARDA Hrvatska za sljedeću godinu ima 25 milijuna eura, a iz CARDS-a joj je od 2001.-2004. dodijeljeno 262 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Na sjednici Vlade sudjelovao je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je naglasio da pretpristupni fondovi, o kojima javnost premalo zna, pridonose rastu bruto društvenog proizvoda kod svake zemlje za 3 posto. Isto tako, EU će kroz sljedećih 14 godina u Hrvatsku kroz fondove uložiti nepovratnih sredstava u vrijednosti 2.000 eura po glavi stanovnika.

Govoreći o pregovorima koji su započeli 3. listopada, Mesić je kazao da u njima nije sve unaprijed zadano već postoje stvari gdje se "moraju braniti ključni nacionalni interesi" i gdje Hrvatska može pregovarati, navodeći primjerice poglavlje o poljoprivredi ili prodaju nekretnina strancima gdje Zagreb može tražiti izuzeće od nekoliko godina.

"Možemo biti zadovoljni tijekom, sadržajem i dinamikom pregovora, ali pravi posao tek slijedi u izradi pregovaračkih stajališta", rekao je Drobnjak.

On je podsjetio da je Hrvatska, koja je započela pregovore s EU 3. listopada, do jučer odradila 7 eksplanatornih i 6 bilateralnih screeninga, a do lipnja sljedeće godine ima ih namjeru odraditi 20 odnosno 19, "što je pola posla što se screeninga tiče".

Pod austrijskim predsjedanjem očekujemo otvaranje pregovora u osam poglavlja, te privremeno zatvaranje dva poglavlja - znanost i istraživanje i obrazovanje i kultura.

To će, međutim, ovisiti ne samo o Hrvatskoj već i o stajalištu Europske komisije koja je uvela posebna mjerila za otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja.

Još jači tempo najavio je Drobnjak za drugu polovicu godine kada predsjedanjem Unijom preuzima Finska.

Ministrica Grabar Kitarović i Vladimir Drobnjak također su naglasili važnost daljnjeg ispunjavanja odredbi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupio na snagu u veljači ove godine.



Pisane vijesti