Ministrica vanjskih poslova o usklađivanju hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a

Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o predloženom planu usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a za 2006., po kojemu bi se u ovoj godini trebalo uskladiti 59 zakona i 158 propisa.

ZAGREB, 25. siječnja 2006.(Hina) - Hrvatski sabor popodne je počeo raspravu o predloženom planu usklađivanja hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a za 2006., po kojemu bi se u ovoj godini trebalo uskladiti 59 zakona i 158 propisa.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović izvijestila je da će brzina usklađivanja ovisiti o usporedbi usklađenosti hrvatskih i europskih propisa, o čemu će ovisiti hoće li biti potrebno donositi nove mjere.

Kazala je da će za provedbu tih zakona iz državnog proračuna od 2006. do 2008. biti izdvojeno 6,6 milijarda kuna, a od toga će trećina biti uložena u znanost i istraživanje.

"Tim planom Hrvatska pokazuje da je spremna ispuniti kratkoročne i srednjoročne prioritete u ostvarenju strateškog cilja - ulaska u EU", rekla je ministrica Grabar-Kitarović.

Dodala je da Europska komisija od Hrvatske očekuje daljnju suradnju s Haaškim sudom, održanje makroekonomske stabilnosti, nastavak usklađivanja zakonodavstva, uspostavu djelotvornoga tržišnog gospodarstva, učinkovito pravosuđe i reformu državne uprave.

Ministrica Grabar-Kitarović naglasila je i da se Hrvatska mora najviše što je moguće koristiti predpristupnim fondovima EU-a kako bi se, kad uđe u EU, mogla koristiti svim fondovima.

Svi saborski klubovi poduprli su predloženi plan, ali je dio njih izrazio sumnju da Vlada, odnosno Hrvatski sabor, kasni s usklađivanjem zakonodavstva.



Pisane vijesti