Ministar Čobanković: Izvoz poljoprivrednih proizvoda nadmašio uvoz

Izvoz poljoprivrednih proizvoda prošle je godine, prvi put rastao brže od uvoza, kojega je nadmašio i u apsolutnom iznosu, izvijestio je danas ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

ZAGREB, 25. siječnja (Hina) - Izvoz poljoprivrednih proizvoda prošle je godine, prvi put rastao brže od uvoza, kojega je nadmašio i u apsolutnom iznosu, izvijestio je danas ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

O vanjskotrgovinskoj bilanci poljoprivrednih proizvoda Čobankovića je, tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, pitao HDZ-ovac Tomislav Tomić.

Nakon liberalizacije tržišta, ulaska u WTO i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju deficita u vanjskotrgovinskoj bilanci rastao je iz godine u godinu i lani je stopa rasta izvoza (30 posto) prvi put bila veća od stope rasta uvoza (oko 10 posto).

Uvoz poljoprivrednih proizvoda 2005. je nadmašio izvoz i u apsolutnom iznosu. Izvezeno je oko 200, a uvezeno oko 140 milijuna dolara, izvijestio je Čobanković.

Najznačajnije je povećan izvoz u zemlje EU, za 75 posto, što je dokaz da Hrvatska ima kvalitetan proizvod i za najzahtjevnija tržišta, dodao je.

Pravaš Pejo Trgovčević upitao je ministra financija Ivana Šukera hoće li Vlada lokalnoj samoupravi vratiti "nezakonito otpisani dug" PIK-a Belje, budući da 22 milijuna kuna od otpisanog duga ne pripada državi već lokalnoj samoupravi.

Šuker mu je odgovorio da je otpis duga zanemariv u odnosu na prednosti koje će država, a time i lokalna samouprava imati od toga što će ta tvrtka i dalje poslovati, a radnici sačuvati svoja radna mjesta.

"Svako radno mjesto, kada Hrvatska ima 300.000 nezaposlenih, neprocjenjiv je doprinos rastu BDP-a", rekao je Šuker.

SDSS-ovca Vojislava Stanimirovića zanimalo je kada će Vlada omogućiti otkup stanova u Podunavlju i Vukovaru, pod uvjetima pod kojima su stanovi otkupljivani i u drugim dijelovima Hrvatske.

Napomenuo je da je vrijednost tih stanova oko 16 milijuna eura, koje bi, smatra, država trebala iskoristiti.

Ministar razvitka Božidar Kalmeta izvijestio je da je do sada evidentirano svih 16.000 stanova na područjima od posebne državne skrbi i osobe koje u njima borave.

Njima će se, od 1. ožujka, izdati rješenja o najmu, a paralelno s tim Vlada će raditi na utvrđivanju vlasništva nad tim nekretninama, što je najsloženiji posao, kazao je Kalmeta.

Kad se država uknjiži kao vlasnik, krenut će se u prodaju tih stanova, dodao je.



Pisane vijesti