Ministrica Vučković za HRT: Hrvatski poljoprivrednici mogu se osjećati sigurno

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković večerašnjem je HRT-ovom Dnevniku zahvalila svim poljoprivrednicima koji su za vrijeme pandemije radili i proizvodili, dodavši da zahvaljujući prije svega tome hrvatska poljoprivreda ima solidne statističke podatke za prvih šest mjeseci.

Između ostalog Vučković je istaknula da je u prvih šest mjeseci ove godine unatoč pandemiji vrijednost otkupljenih proizvoda voća nešto više od 15 posto viša u odnosu na isto razdoblje 2019., a vrijednost u sektoru povrća niža je za manje od 2 posto.

„Uskoro će slijediti nove, dodatne mjere“, najavila je Vučković.

Nema zastoja s poticajima i investicijama

Rekla je da nema zastoja s poticajima te da neće biti zastoja s investicijama.

„Želim hrvatskim poljoprivrednicima poručiti da, iako će biti problema, mogu se osjećati  sigurno što se tiče potpora i otklanjanja prepreka u lancu opskrbe“, poručila je.

Ministrica je odgovorila i na pitanje mogu li poljoprivrednici očekivati i veće iznose potpora.

„Što se tiče najvećeg dijela sredstava, znači, onog dijela koji se odnosi na zajedničku poljoprivrednu politiku, hrvatske poljoprivrednike očekuje otprilike oko 4,5 milijarde eura, rekla je Vučković, dodavši da je to oprezna procjena te da ona misli da će sredstva biti i nešto veća.

Što se tiče mljekarstva i Meggleovog gašenja proizvodnje u Hrvatskoj, Vučković je kazala da ima određena očekivanja da bi ta konkretna situacija mogla završiti dobro.

„Oni koji proizvode mlijeko su prilično sigurni da će se taj njihov proizvod nastaviti otkupljivati, a za sve drugo pričekala bih određene dogovore koji se ovih dana spominju i u hrvatskim medijima, rekla je Vučković, dodavši da je mljekarski sektor godinama u krizi.

Izvor: HRT/Vlada 

Pisane vijesti | Marija Vučković