Misno slavlje na Rivi u povodu blagdana sv. Dujma i 17 stoljeća Splita

Blagdan Sv. Dujma, zaštitnika Splita, i 17 stoljeća toga grada proslavljeni su danas procesijom i misnim slavljem na splitskoj Rivi, a osim mnoštva vjernika, bio je nazočan i hrvatski premijer Ivo Sanader.

SPLIT, 7. svibnja 2005. (Hina) - Blagdan Sv. Dujma, zaštitnika Splita, i 17 stoljeća toga grada proslavljeni su danas procesijom i misnim slavljem na splitskoj Rivi, a osim mnoštva vjernika, bio je nazočan i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Na improviziranom oltaru na dnu Rive, ispred crkve sv. Frane, nakon procesije misno je slavlje predvodio bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schoenborn u koncelebraciji sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem i ostalim biskupima.

U propovijedi, koju je u prvom dijelu posvetio pokojnome papi Ivanu Pavlu II. i novome papi, bečki nadbiskup govorio je i o projektu Europi, za koji je rekao da još nije završen.

Projekt Europa je još u izgradnji, i sad je pitanje hoće li kršćani tu izgradnju urediti ili će prepustiti drugima. Zapravo je pitanje hoće li kršćani prožimati Europu, hoće li joj pružiti duh i snagu kršćanskog korijena, rekao je kardinal Christoph Schoenborn.

Kako je rekao, kršćanima u Rimskome carstvu to je uspjelo iako nisu bili u većini. U tom golemom carstvu bilo ih je možda 20 posto. Bili su proganjani i ubijani, a sv. Dujam i njegovi sljedbenici primjer su toga, rekao je, dodajući kako su oni uspjeli Rimsko carstvo iznutra preobraziti premda nisu posjedovali ni vojsku ni silu, nego samo silu vjere.

Po njegovim riječima, kršćansko življenje preobrazuje danas i Europu. "Što u tome može učiniti jedna mala Hrvatska, što može promijeniti u jednom velikoj Europi, u Europi koja joj svoja vrata oklijevajući otvara?" upitao je. Mi možemo, ustvrdio je kardinal u propovijedi, promijeniti i urediti Europu već po onome što kao kršćani ne smijemo činiti - ubijati nevinu djecu u utrobi majke, niti ubijati nesposobne i stare. Mi se možemo oduprijeti korupciji, napastima nacionalizma, istaknuo je bečki nadbiskup, dodajući da je projekt Europa stvarno dobar put, osobito za zemlje iz bivšega komunističkog bloka, ali moramo biti svjesni da na zemlji ne može postojati potpuno pravedno društvo, kako su to komunisti tvrdili.

Govoreći kako smo u posljednje vrijeme u Crkvi doživjeli vrlo važne dane jer je cijeli svijet svjedočio odlasku pape Ivana Pavla II., kardinal je napomenuo kako je bila to velika pouka kako se kršćanski umire.

"Papa Ivan Pavao II. bio je uzor u življenju i umiranju jer je i umirući privlačio ljude svih generacija. Naš pastir nas je napustio kako bi nam s neba bio još bliži i blagoslovio nas je s neba, a njegovprvi blagoslov je što smo dobili njegova nasljednika Benedikta XVI.
Mi, kardinali, izabrali smo novog papu po Božjem zagovoru jer ga je Bog odredio", rekao je kardinal Christoph Schoenborn.


U Mauzoleju splitske katedrale, u kojoj je stolovao progonitelj kršćana Dioklecijan, su relikvije i progonitelja i žrtve, napomenuo je bečki nadbiskup, dodajući kako je uistinu ganut jer vidi da Split danas zajedno slavi utemeljenje grada, začetog u doba Dioklecijana, i blagdan Sv. Dujma.

"Progonitelj i mučenik su pomireni, ali moramo reći da je Dioklecijan i mnogo dobrog učinio, što i danas ima utjecaja, osobito u Splitu, te će se dobro sjećati i zasluga velikog cara koji je bio poganin i progonitelj", rekao je kardinal.

Proslava Sv. Dujma i 17 stoljeća Splita nastavlja se mnogim događajima, a večeras će se na Rivi održati i poznata splitska tombola, koja uvijek okupi mnoštvo ljudi.



Pisane vijesti