Premijer Sanader otkrio spomenik Franji Tuđmanu u Kaštelima

Predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader otkrio je večeras u Kaštelima spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a Franji Tuđmanu.

KAŠTELA, 7. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader otkrio je večeras u Kaštelima spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a Franji Tuđmanu.

S premijerom spomenik je otkrila i djevojčica Vedrana, najmlađa od petoro djece poginulog hrvatskog branitelja Ranka Grbavca.

Spomenik Franji Tuđmanu izliven je u bronci, četiri metra je visok, a težak tonu. Izradili su ga akademski kipari Aleksandar i Silvana Guberina, a izljeven je u Ljevaonici Ujević u Zagrebu.

Iza ploče je izgrađen kameni zid visok 5, a širok 10 metara na kojemu piše: "Dr. Franji Tuđmanu, ocu domovine, obnovitelju i prvom predsjedniku hrvatske države podižu Hrvatice i Hrvati Kaštela, Udruga Domovinskog rata i grada Kaštela".

Premijer Sanader je kazao je da je taj spomenik jedno veliko hvala predsjedniku i utemeljitelju HDZ-a dr. Franji Tuđmanu.

Demokratska zrelost svakog naroda, kazao je Sanader, može se mjeriti i po tome koliko njegovi ljudi mogu nadići stranačku pripadnost u onim stvarima koje su iznad stranke i zato bi to suglasje trebalo biti i u vrednovanju prvog hrvatskog predsjednika.

"Jer njegovo djelo je veliko i njegovi protivnici i oni koji su pokušali omalovažiti to što je Franjo Tuđman učinio bit će zaboravljeni od povijesti, a povijest će pamtiti Franju Tuđmana", rekao je Sanader.

Spomenik je blagoslovio župnik iz Kaštel Lukšića don Ante Šupić.

Otkrivanje spomenika Franji Tuđmanu u Kaštelima poslužilo je HDZ-u i kao predizborni skup na kojem su predstavljeni kandidati HDZ-a Kaštela.



Pisane vijesti