Mjere za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa su bile pravodobne, dobro ciljane i postigle su dobar rezultat

  • Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/4 svibnja/0-02-0a-0e41ad3aa83ef487dd95cb148eeff55c9944f605a5d81f188c2e949d2eeb8d89_a79b86e2.jpg

Znanstveni savjet hrvatske Vlade ocijenio je u ponedjeljak da su rezultati do sada postignuti u suzbijanju širenja epidemije koronavirusa vrlo dobri te da su mjere stvorile dobre preduvjete za trajnije i održivije aktiviranje gospodarstva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas sastanak Znanstvenog savjeta na temu suzbijanja širenja pandemije koronavirusa.

"Ovo je bila prilika, da u trenutku druge faze popuštanja mjera članovi Vlade i ministri čuju mišljenja, analize i procjene znanstvenog savjeta o tome kako se Hrvatska nosi s ovom pandemijom. Opća je ocjena da su do sada postignuti rezultati vrlo dobri", rekao je novinarima predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić nakon sastanka s istaknutim hrvatskim znanstvenicima biomedicinskih znanosti iz Hrvatske i inozemstva.

Na sastanku je istaknuto je da su mjere bile pravodobne, dobro ciljane i da su postigle dobar rezultat koji se vidi u broju novooboljelih, koji je već nekoliko dana jednoznamenkast.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj među najboljima

"Važna je i ocjena da su mjere, koje su imale dobar učinak u suzbijanju epidemije, stvorile dobre preduvjete i pretpostavke za trajnije i održivije aktiviranje gospodarstva. Sada pred turističku sezonu imamo jednu epidemiološku situaciju koja je komparativno na Mediteranu među najboljima, ako ne i najbolja", naglasio je Frka-Petešić.

Članovi Znanstvenog savjeta Vlade su Alemka Markotić, Krunoslav Capak, Dragan Primorac, Miroslav Radman, Igor Rudan, Gordan Lauc, Nenad Ban, Branko Kolarić i Zvonko Kusić.

Savjet se, rečeno je, složio da su rezultati dobri iz razloga što su poduzete mjere bile drastične, a to daje i izvrsnu priliku da se zemlja reaktivira razmjerno brzo.

"Da Hrvatska nije na vrijeme napravila mjere, današnja bi situacija bila daleko gora, to je temeljna poruka oko koje su se složili svi članovi Znanstvenog savjeta", poručio je bivši ministar znanosti i obrazovanja i forenzički genetičar Dragan Primorac.

Dobrim rezultatima doprinijelo odgovorno ponašanje građana

Naglasio je da su svi u savjetu iznimno i ugodno iznenađeni vrlo odgovornim ponašanjem i pristupom građana.

Raspravljalo se i o velikom svjetskom projektu "Global response on the COVID-19", gdje će participirati i Hrvatska.

"I dalje pratimo kretanja, svaki u svojem području, kako bi pravovremeno mogli savjetovati sve one koji skrbe o tome da Hrvatska ostane sigurna država. Dolazi period turizma, treba donijeti jasne odluke", kazao je Primorac.

Savjet je raspravljao i o rezultatima usporavanja širenja virusa, koje je prvenstveno postignuto socijalnom distancom.

"Radimo intenzivno i razmjenjujemo podatke oko validacije seroloških testova, jedinih pravih testova koji će u konačnici pokazati tko je prebolio bolest. Hrvatska niti u jednoj mjeri, metodi ili postupku ne zaostaje za najrazvijenijim državama svijeta. Izvukli smo lekciju da je iznimno važno da imamo vlastite ljude koji mogu upravljati procesima", naglasio je Primorac.
 
Izvor: Hina, Vlada

Pisane vijesti